Kunt u zonnepanelen op een dakkapel plaatsen?

Wilt u zonnepanelen installeren op uw dakkapel? Dat kan! Zonnepanelen worden normaliter op een schuin of plat dak geplaatst. Dit heeft de maximale effectiviteit als de helling correct is en er voldoende licht is. Ook als u een dakkapel heeft, kunt u met het vlakke of schuine deel eventueel extra zonnepanelen plaatsen. De grootte, structuur en staat van uw dakkapel bepalen of dit ook voor u haalbaar is. Waar moet u op letten bij de installatie van zonnepanelen op uw dakkapel? We vatten het voor u samen in dit artikel.

Benieuwd naar uw specifieke daksituatie? Doe de dakscan op onze website!

 

De bouw van dakkapel voor zonnepanelen

Een dakkapel is over het algemeen opgebouwd met een basis van houten balken. Deze balken moeten het gewicht van de zonnepanelen en ballast kunnen dragen. Een zonnepaneel op zichzelf weegt niet veel: ongeveer 20 kilogram. Maar een zonnepanelen installatie wordt verzwaard met ballast om wegwaaien te voorkomen. Woont u bijvoorbeeld aan de kust? Dan kan het totale gewicht per paneel zo oplopen tot wel 120 kg. Met vier panelen zit u in dat geval al aan een gewicht van minimaal 600 kg. De structuur van de dakkapel moet stevig genoeg zijn om dit te dragen.

 

Zonnepanelen geplaatst op een nieuwe dakkapel

Bent u van plan een nieuwe dakkapel te laten bouwen en overweegt u zonnepanelen te plaatsen? Vraag de leverancier van de materialen en de bouwers rekening te houden met het extra gewicht van de zonnepanelen bij het construeren van het draagframe van de dakkapel. Dit zorgt ervoor dat de dakkapel het gewicht van uw zonnepanelen kan dragen.

 

De voor- en nadelen van zonnepanelen op een dakkapel

De mogelijkheid om zonnepanelen op uw dakkapel te plaatsen hangt voornamelijk af van de kwaliteit en draagkracht van uw dakkapel. Voordat u beslist om zonnepanelen op uw dakkapel te laten installeren, is het wellicht slim om eens naar de voor- en nadelen te kijken. Deze hebben we voor u op een rijtje gezet:

Voordelen

  • Zonnepanelen op uw dakkapel vallen over het algemeen minder op dan op de rest van uw dak.
  • Zonnepanelen verlagen uw energierekening en verhogen tegelijkertijd de waarde van uw woning. Dit verhoogt de waarde van uw woning wanneer u deze verkoopt. Door gebruik te maken van de extra ruimte van uw dakkapel kunt u meer panelen plaatsen.
  • Zelfs een kleine installatie met alleen panelen op uw dakkapel verlaagt uw energieverbruik.
  • Dakkapellen worden vaak gebruikt om het totale verbruik te verhogen. U kunt meer zonne-energie opwekken met extra panelen op uw dakkapel naast panelen op uw schuine of platte dak.

 

Nadelen

  • Wilt u zonnepanelen laten plaatsen op een bestaande dakkapel? Er is dus een groot risico dat deze constructie bezwijkt onder het gewicht. Veel dakkapellen zijn niet gebouwd op het gewicht van zonnepanelen en ballast.
  • Als u de dakkapel overbelast, riskeert u verzakkingen, lekkage en schade aan de zonnepanelen en uw woning.
  • Woont u in een gebied waar veel wind staat? Dan is er meer ballast nodig en wordt uw installatie zwaarder. Zonnepanelen zijn daarom minder ideaal voor een dakkapel.
  • Het oppervlak van een dakkapel is kleiner dan uw normale dak. Hierdoor wekt u mogelijk niet voldoende zonne-energie op als u ervoor kiest alleen panelen op uw dakkapel te plaatsen.

 

Hulp nodig?

Heeft u meer informatie nodig over het plaatsen van zonnepanelen op uw dakkapel? De experts van De Nederlandse Zonnepanelen Groep kijken samen met u naar uw persoonlijke situatie en voorzien u van advies op maat. Zo weet u zeker dat u de juiste informatie op zak heeft voordat u uw nieuwe set zonnepanelen laat installeren. Ons netwerk van experts zorgen daarnaast voor een hoge kwaliteit installatie en onderhoud, zodat uw zo lang mogelijk van uw zonne-energie kunt genieten.