Zonnepanelen onderhouden: zelf doen of uitbesteden?

U heeft een nieuwe zonnepanelen installatie, gefeliciteerd! Nu wilt u uiteraard zo lang mogelijk genieten van uw panelen en de energie die ze opleveren. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw zonnepanelen zo lang mogelijk in optimale staat meegaan? Laten we beginnen met goed nieuws: zonnepanelen zijn vrijwel vrij van onderhoud. U hoeft zelf dus niet maandelijks het dak op om aan de panelen kabels te sleutelen. Wat u wel kunt doen om uw zonnepanelen te onderhouden, leest u in dit artikel.

 

Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen zijn zo ontworpen en gebouwd dat ze tegen een stootje kunnen. Immers, uw panelen staan dag in dag uit in verschillende extreme weersomstandigheden op uw dak. Qua onderhoud hoeft er dus vrij weinig te gebeuren. Wat u wel kunt doen is het reinigen van uw panelen.  Wist u dat 1 schoonmaakbeurt per jaar al een extra rendement van 3% kan opleveren?

De regelmaat waarmee u uw panelen moet reinigen hangt af van verschillende factoren, zoals slecht weer over een langere periode en bijvoorbeeld veel bladeren op uw dak. Het beste moment voor een schoonmaakbeurt is in het voorjaar, rond april, aangezien uw panelen in de maanden daarna zorgen voor zo’n 75% van uw jaarlijkse opbrengst. In dat geval wilt u natuurlijk niet dat het vuil op uw panelen zorgen voor een lagere opbrengst.

 

Zonnepanelen laten schoonmaken

Het enige wat u hoeft te doen om uw zonnepanelen lang rendabel te houden is een periodieke schoonmaakbeurt. Veel mensen kiezen ervoor om iemand in te huren om dit te doen. Begrijpelijk, want het is niet de meest snelle en veilige klus. Niet alleen kunt u uw zonnepanelen beschadigen door het gebruik van verkeerde materialen, u kunt ook uzelf in gevaar brengen door uw dak te betreden.

Hoewel het extra kosten met zich meebrengt, is het dus een goed idee om te overwegen iemand in te huren om uw panelen te reinigen, zeker als deze niet gemakkelijk bereikbaar zijn of op een hellend hoog dak zijn geïnstalleerd. Hieronder vindt u meer voordelen van het inhuren van een schoonmaakbedrijf:

  • De reiniging wordt correct uitgevoerd door professionals met de juiste materialen
  • U loopt geen risico op beschadigingen
  • Uw zonnepanelen worden grondig nagekeken op defecten en andere problemen
  • U hoeft niet te investeren in uw eigen schoonmaakgerei
  • U loopt geen risico om te vallen

De totaalprijs van een schoonmaker hangt af van het bedrijf dat u inhuurt en het aantal zonnepanelen dat moet worden gereinigd.

 

Zelf uw zonnepanelen schoonmaken

Wilt u toch zelf uw zonnepanelen reinigen om geld te besparen en omdat uw panelen makkelijk en veilig bereikbaar zijn? Dan hebben we hier een paar gouden tips op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat dit zo zorgvuldig mogelijk gedaan wordt:

 

Check uw zonnepanelen zo’n drie à vier keer per jaar op grote vlekken die het rendement kunnen belemmeren. Zorg ervoor dat, als u besluit uw panelen te reinigen, de zon niet te fel schijnt. Dit kan ervoor zorgen dat het water en vuil zich mengt en snel opdroogt zodat er nieuwe, meer hardnekkige vlekken ontstaan.

 

Gebruik geen schoonmaakmiddelen met schuurmiddel. Het gebruik van dit soort middelen kan resulteren in krassen op de glasplaat van uw zonnepanelen. Ook schuursponzen kunnen krassen veroorzaken. Kies daarom altijd voor een zachte spons en een schoonmaakmiddel zonder chemicaliën.

 

Als er geen hardnekkige vlekken te zien zijn en uw dak is moeilijk te bereiken, kunt u simpelweg met de tuinslang uw panelen bespuiten. Let er wel op dat het water uit uw kraan niet te hard is, aangezien dit bij opdroging voor nieuwe vlekken en kalkaanslag kan zorgen. Gebruik daarnaast ook geen hogedrukreiniger om vocht tussen de zonnecellen en het glas te voorkomen.

 

Heeft u een plat dak of is uw dak goed bereikbaar? Dan kunt u uw panelen reinigen met warm (niet kokend heet) water met speciaal reinigingsmiddel (of groene zeep), een zachte spons en een zachte handdoek voor het drogen. U kunt hiervoor niet elk willekeurig schoonmaakmiddel gebruiken, aangezien hier stoffen in voor kunnen komen die de buitenste lagen van uw panelen kunnen beschadigen.

 

Neem geen risico’s. Als u hardnekkige vlekken ziet en deze moeilijk zelf kunt bereiken, huur dan een professional in of maak gebruik van een telescoop wisser. Hiermee kunt u uw panelen grondiger reinigen zonder dat u uzelf in gevaar brengt. Gaat u toch het dak op en is er kans om te vallen? Zorg dan altijd voor een valbeveiliging.

 

Tip: gebruik regenwater voor het reinigen van je zonnepanelen om water te besparen

 

Hulp nodig?

Wilt u meer informatie over het onderhouden van uw zonnepanelen? Of wilt u een nieuwe set zonnepanelen laten installeren? Neem dan contact op met onze adviseurs. Met onze kennis, ervaring en ons uitgebreide netwerk van professionals zorgen we ervoor dat u alleen de beste kwaliteit ontvangt.

 

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?

Zonnepanelen zijn gemaakt om jarenlang mee te gaan met zo min mogelijk onderhoud. Toch kan het voorkomen dat u eens in de zoveel tijd uw panelen een schoonmaakbeurt moet geven. Een schoonmaakbeurt per jaar kan u al 3% extra rendement opleveren.

 

Wat gebruik ik om mijn zonnepanelen schoon te maken?

Zonnepanelen maakt u het best schoon met water en schoonmaakmiddelen zonder schuurmiddel, aangezien dit uw panelen kan beschadigen. Als er geen hardnekkige vlekken te zien zijn, maakt u uw panelen het gemakkelijkst schoon met de tuinslang.

 

Kan ik iemand inhuren om mijn zonnepanelen schoon te maken?

Jazeker, en dat raden we dan ook sterk aan. Het schoonmaken van zonnepanelen is niet vrij van risico’s. Niet alleen is het gevaarlijk om zelf zonder bescherming uw dak te beklimmen, het is ook mogelijk dat u uw panelen beschadigt door het gebruik van onjuiste schoonmaakmiddelen. Om zeker te zijn van een veilige en succesvolle schoonmaakbeurt neemt u het best contact op met een speciaal schoonmaakbedrijf voor zonnepanelen.