Zonne-energie: wat gebeurt er in uw meterkast?

De meterkast speelt een belangrijke rol in het gebruik en de teruglevering van zonne-energie. U wekt met uw zonnepanelen een bepaalde hoeveelheid energie op die u niet op hetzelfde moment in dezelfde hoeveelheid verbruikt. Het overschot aan opgewekte energie wordt via de meterkast teruggestuurd naar het net. In dit artikel duiken we dieper in de functie van de meterkast in uw zonnepanelen installatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Dan kunt u altijd terecht bij een van onze adviseurs.

 

De rol van de meterkast

Om in uw huis gebruik te kunnen maken van zonne-energie heeft u in principe drie hoofdrolspelers nodig: de zonnepanelen, een omvormer en een meterkast. De zonnecellen in de zonnepanelen zorgen ervoor dat zonlicht wordt omgezet in gelijkstroom. Maar om gebruik te kunnen maken van deze stroom voor uw huishoudelijke apparaten, moet deze gelijkstroom worden omgezet in wisselstroom. Dit proces speelt zich af in de omvormer. Vervolgens stuurt de omvormer de wisselstroom door naar de meterkast, en vanuit daar wordt de stroom doorgevoerd naar de stopcontacten in uw woning.

 

De aansluiting

De aansluiting tussen de omvormer en de meterkast wordt uitgevoerd door een professionele vakman. Voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van de installateur, is het essentieel dat uw meterkast voldoet aan de NEN1010 bepalingen. Deze veiligheidsrichtlijnen zijn speciaal ontwikkeld voor laagspanningsinstallaties. Bij de installatie van de omvormer op uw meterkast wordt er een onderscheid gemaakt tussen 1- en 3-fasen aansluitingen. Welk type meterkast u heeft hangt voornamelijk af van het aantal zonnepanelen in uw installatie en het type omvormer. Met een 1-fase aansluiting kan het zijn dat er een uitbreiding moet worden gemaakt om de capaciteit van uw meterkast te verhogen.

De aansluiting zelf bestaat uit een speciale wisselstroomkabel, welke ervoor zorgt dat uw zonnepanelen worden gekoppeld aan de hoofdmeter en hoofdzekering zodat de wisselstroom veilig naar de meterkast kan worden geleid. De kabels hebben een zekere weerstand waardoor er onderweg wat stroomverlies kan ontstaan. Het is dus belangrijk om de bekabeling zo kort mogelijk te houden om verlies te voorkomen. Als het niet lukt om de omvormer dicht bij de meterkast te installeren, kan de installateur kiezen voor een kabel met een grotere diameter om de weerstand te verlagen. De kabel wordt aangesloten op een vrije groep en in de groepenkast. Als er geen vrije groep beschikbaar is, moet er een nieuwe groep worden aangemaakt om overbelasting te voorkomen.

 

En nu?

Nu zijn uw zonnepanelen aangesloten op uw meterkast via uw omvormer. Dit betekent dat u vanaf nu uw eigen opgewekte stroom kan gebruiken voor uw huishoudelijke apparaten. De installateurs controleren zorgvuldig of alle aansluitingen juist zijn aangesloten en of de energie doorloop goed werkt. Wekt u meer zonne-energie op dan u op dat moment verbruikt? Dan wordt de stroom via uw meterkast teruggestuurd naar het openbare stroomnet. Hier krijgt u in ieder geval tot 2025 een vergoeding voor, wat ook wel bekend staat als de salderingsregeling. Meer informatie over salderen lees je hier.

 

Hulp nodig?

Wilt u meer informatie over de technische installatie van uw zonnepanelen? Of bent u geïnteresseerd in een nieuwe set panelen maar weet u niet waar u terecht kunt voor advies op maat? Geen zorgen! De adviseurs van De Nederlandse Zonnepanelen Groep kijken samen met u naar de beste opties voor uw persoonlijke situatie en energiebehoeften. Neem vrijblijvend contact op met onze experts of vraag direct een offerte aan.

 

 

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn meterkast aanpassen voor de installatie van zonnepanelen?

De energie die u opwekt met uw zonnepanelen komt terecht in de groepenkast van uw meterkast. Om ervoor te zorgen dat dit veilig gebeurt, moet de groepenkast voldoen aan de zogenoemde “NEN1010” norm. Deze norm geeft aan hoe laagspanningsinstallaties veilig worden geïnstalleerd.

 

Hoeveel kost het om een meterkast aan te passen?

De prijs voor het vervangen of aanpassen van de groepenkast in uw meterkast kan van circa €500,- voor en 1-fase groepenkast oplopen tot ca. €800,- voor een 3-fase meterkast. De exacte prijs kunt u navragen bij een gespecialiseerde electricien.

 

Hoe gaat de stroom van mijn zonnepanelen naar mijn meterkast?

Tussen uw zonnepanelen installatie en uw meterkast wordt een zogenoemde omvormer geïnstalleerd. Deze zet de opgewekte zonnestroom om in wisselstroom die u voor uw huishoudelijke apparaten kunt gebruiken.