Zijn zonnepanelen beschermd tegen slecht weer?

Zonnepanelen staan dag in dag uit op uw dak en krijgen door de jaren heen een hoop te verduren. Van fikse regen- en hagelbuien en harde windstoten tot onweer en bliksem, uw panelen hebben geen geluk met het Nederlandse weer. Gelukkig zijn zonnepanelen zo ontworpen dat ze wel tegen een stootje kunnen. Maar hoeveel kunnen uw zonnepanelen aan voordat slecht weer een impact maakt op uw rendement? In dit artikel bekijken we hoe uw panelen zijn beschermd tegen extreme weersomstandigheden.

 

Stevig ontwerp

Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen bestand zijn tegen verschillende soorten weersomstandigheden, moeten de panelen meerdere testen doorlopen. Bij deze testen worden de panelen blootgesteld aan verschillende gewichten, snelheden en temperaturen. Tijdens de test worden de panelen nauwkeurige geobserveerd en worden de resultaten goed geanalyseerd. Alleen bij een positieve uitkomst bij elke test mag een zonnepaneel worden verkocht. Zo bent u zeker van het feit dat uw zonnepaneel zo lang mogelijk mee gaat en beschermd is tegen slecht weer. Daarnaast ontvangt u bij de aankoop van nieuwe zonnepanelen ook garantie. Dus mocht er toch iets kapot gaan, dan wordt dit verholpen door reparatie of een vervanging van een paneel.

 

Hageltest

Waarschijnlijk een van de potentieel meest schadelijke weersomstandigheden voor zonnepanelen zijn hagelbuien. Deze komen vaak voor in combinatie met onweersbuien en zijn niet seizoensgebonden. Om er zeker van te zijn dat de zonnepanelen bestand zijn tegen hagel, wordt er door de ontwikkelaar een zogenoemde hageltest uitgevoerd. Bij deze hageltest worden er hagelstenen van circa 25 mm afgeschoten op verschillende plekken van het paneel. Dit gebeurt met een snelheid van 23 meter per seconde, wat neerkomt op zo’n 83 kilometer per uur. De hagel test is een officieel onderdeel van de keuring van het IEC61215 certificaat. Dit is een Europese standaard waar alle zonnepanelen die in Europa worden verkocht aan moeten voldoen.

 

Klimaattest

Niet alleen slecht weer kan een negatieve impact hebben op het rendement van zonnepanelen. In de zomer kunnen ook in Nederland de temperaturen oplopen tot ver in de dertig graden. En deze extreme temperaturen kunnen we de komende jaren vaker verwachten. Met de klimaattest worden zonnepanelen gecheckt op hun bestendigheid tegen deze hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Door middel van kunstmatige lichtbronnen worden de panelen blootgesteld aan verschillende temperaturen en luchtvochtigheid graden. Daarnaast wordt er een brandgevaar test uitgevoerd, waar de panelen worden blootgesteld aan uitslaande vlammen en gloeiende objecten.

 

Verzekeren

Bent u toch bang voor schade aan uw panelen door slecht weer of meer extreme weersomstandigheden? Dan kunt u ervoor kiezen uw panelen te verzekeren. Over het algemeen vallen zonnepanelen onder de opstalverzekering van uw woning, maar het kan geen kwaad om dit dubbel te checken bij uw verzekeraar. Het kan namelijk zo zijn dat u alleen verzekerd bent als uw panelen vast zitten aan uw huis. Het is daarom belangrijk dat u goed let op de manier waarop de zonnepanelen op uw dak zijn bevestigd en of deze installatie valt onder uw huidige opstalverzekering. Om zeker te zijn van verzekerde panelen, kun u het best contact opnemen op met uw verzekeraar.

 

Hulp nodig?

Wilt u meer informatie over de impact van weersomstandigheden op uw zonnepanelen? Of bent u benieuwd welke zonnepanelen geschikt zijn voor uw persoonlijke situatie? U kunt vrijblijvend contact opnemen met een van onze gespecialiseerde adviseurs. Of doe direct de dakscan op onze website om uit te vinden welk type zonnepanelen aansluit bij uw dak.

 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste weersomstandigheden voor zonnepanelen?

Het rendement van een zonnepaneel gaat omlaag zodra de buitentemperatuur boven de 25 graden komt. Om zo veel mogelijk energieopbrengst te hebben en zo min mogelijk verlies van rendement, moet het koud en zonnig zijn. Zonnige maar koude dagen vormen de beste weersomstandigheden voor een optimale opbrengst aan zonne-energie.

 

Kan hagel mijn zonnepanelen beschadigen?

Een flinke hagelbui kan aardig wat schade aanrichten. Goed om te weten is dat de meeste zonnepanelen van hoge kwaliteit zorgvuldig zijn getest en ontwikkeld om heftige weersomstandigheden te weerstaan. De laag die de kwetsbare zonnecellen beschermd is gemaakt van materialen die goed tegen hagel kunnen.

 

Moet ik mijn zonnepanelen laten verzekeren tegen schade door slecht weer?

Over het algemeen vallen uw zonnepanelen onder uw opstalverzekering. U hoeft dus geen aparte verzekering af te sluiten voor enkel uw zonnepanelen. Goed om te weten is dat uw zonnepanelen alleen verzekerd zijn onder uw opstalverzekering als deze zijn vastgeschroefd aan uw dak. Weet u niet zeker of uw panelen zijn verzekerd? Neem contact op met de adviseurs van NLZG of uw verzekeringsadviseur.