Wat is een Kilowattuur?

Kilowattuur, of kortweg kWh, is een eenheid van energie die wereldwijd wordt gebruikt. Als u begrijpt wat een kilowattuur is en hoe het wordt gebruikt, kunt u beter geïnformeerde beslissingen nemen over uw energieverbruik en kunt u zelfs geld besparen op uw energierekening. In dit artikel onderzoeken we wat een kilowattuur is, hoe het wordt gemeten en enkele manieren waarop je je energieverbruik kunt verminderen.

 

Wat is een kilowattuur?

Een kilowattuur is een energie-eenheid die de hoeveelheid elektriciteit meet die gedurende een bepaalde periode is verbruikt. Concreet is één kilowattuur gelijk aan één kilowatt stroom die gedurende één uur wordt gebruikt. Anders gezegd: als je een lamp van 100 watt 10 uur laat branden, heb je één kilowattuur (kWh)  energie verbruikt.

 

100W x 10h is 1000kWh

 

Kilowattuur wordt gebruikt om het energieverbruik van alles te meten, van kleine apparaten zoals gloeilampen en telefoonopladers tot grote apparaten zoals koelkasten en airconditioners. Ze worden ook gebruikt om het energieverbruik van gebouwen en zelfs volledige wereldsteden te meten.

 

 

Hoe wordt een kilowattuur gemeten?

Elektriciteitsmeters worden gebruikt om de hoeveelheid energie te meten die in een gebouw of huis wordt gebruikt. Deze meters houden de hoeveelheid elektriciteit bij die wordt gebruikt in kilowattuur. De verzamelde informatie wordt meestal verstrekt aan uw energieleverancier, die u vervolgens factureert voor de hoeveelheid verbruikte energie.

De meeste energieleveranciers brengen hun klanten kosten in rekening op basis van het aantal kilowattuur dat ze elke maand verbruiken. Hoe meer energie u verbruikt, hoe hoger uw rekening zal zijn. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van uw energieverbruik en maatregelen te nemen om dit te verminderen.

 

Hoe kunt u uw energieverbruik verminderen?

Er zijn veel manieren om uw energieverbruik te verminderen en uw energierekening te verlagen. Hier zijn een paar tips om alvast mee aan de slag te gaan:

 

Gebruik energiezuinige apparaten

Als u op zoek bent naar nieuwe apparaten, zoek dan naar apparaten gecertificeerd zijn op hun zuinigheid. Deze apparaten zijn ontworpen om minder energie te verbruiken dan hun niet-gecertificeerde tegenhangers.

 

Schakel lichten en apparaten uit wanneer u ze niet gebruikt

Zorg ervoor dat u lichten en apparaten uitschakelt wanneer u ze niet gebruikt, of gebruik een sensor. Dit kan in de loop van de tijd een aanzienlijke hoeveelheid energie besparen. Om het uzelf gemakkelijker te maken, kunt u gebruik maken van stekkerdozen met een aan/uit-knop, waardoor u een hele serie elektrische apparaten in een keer uitschakelt. Ook de apparaten die normaal op stand-by staan, zoals uw televisie of opladers.

 

Gebruik een programmeerbare thermostaat

Met een programmeerbare thermostaat kunt u de temperatuur van uw huis instellen op basis van uw planning. Dit kan u helpen energie en geld te besparen door de hoeveelheid energie te verminderen die wordt gebruikt om uw huis te verwarmen of te koelen als u er niet bent.

Wek uw eigen energie op met zonnepanelen: alle energie die u zelf opwekt, hoeft u niet van het net te kopen. Met de juiste hoeveelheid zonnepanelen voor uw verbruik, kunt u uw afhankelijkheid van netstroom enorm verlagen, en daarmee ook uw energierekening.

 

Hulp nodig?

Door maatregelen te nemen om uw energieverbruik te verminderen, kunt u niet alleen geld besparen, maar ook uw impact op het milieu verminderen. Wilt u meer informatie over hoe u kunt besparen op uw energierekening, specifiek met uw eigen zonnepanelen installatie? Neem dan contact op met de adviseurs van NLZG. Wij helpen u graag met advies op maat.

 

 

Veelgestelde vragen

Hoeveel Kilowattuur verbruikt een gemiddeld gezin?

Het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands huishouden is afhankelijk van het type woning, het energielabel en de specifieke samenstelling van het gezin. Over het algemeen verbruikt een typisch Nederlands huishouden van 3 à 4 personen zo’n 3500kWh op jaarbasis en 225 kWh per maand.

 

Hoeveel kilowattuur brengt een zonnepaneel op?

Om erachter te komen hoeveel kilowattuur een zonnepaneel oplevert, vermenigvuldig je de hoeveelheid Wattpiek met 0.85. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen van zo’n 370Wattpiek per jaar, en wekt jaarlijks dus circa 315kWh op.

 

Wat is het verschil tussen Wattpiek en kilowattuur?

Wattpiek wordt gebruikt voor het meten van het vermogen van fotovoltaïsche cellen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Omdat het aantal Wattpiek van uw zonnepanelen per moment verschillen, wordt de eenheid kilowattuur gebruikt om te berekenen hoeveel stroom er gemiddeld wordt opgewekt of verbruikt.