Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Er lijkt geen eind te komen aan de stijgende energieprijzen, en steeds meer mensen zijn op zoek naar een manier om te besparen op hun energierekening. Een slimme manier om te besparen is door het installeren van zonnepanelen. Zo bent u niet alleen onafhankelijk van het elektriciteitsnet, maar draagt u ook bij aan een schonere en duurzame wereld door af te stappen van fossiele brandstoffen. Maar hoe lang duurt het nu precies voordat u de aanschafprijs van uw zonnepanelen heeft terugverdiend? En waar hangt de terugverdientijd van zonnepanelen vanaf? In dit artikel hebben we alles voor u op een rijtje gezet.

 

Zonnepanelen terugverdienen

Omdat zonnepanelen een flinke investering zijn, wilt u deze natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen. Hoe lang dit duurt, hangt af van een aantal belangrijke factoren, zoals:

 

De aankoopprijs

Bij het aanschaffen van zonnepanelen geldt over het algemeen: hoe meer panelen u in één keer aanschaft, hoe lager de prijs per paneel. Zo kan een set van zes panelen uitkomen op zo’n €650 euro per paneel, en een set van 18 panelen op zo’n €600 euro per paneel. Daarbij komen uiteraard nog de installatie kosten en de kosten van de omvormer. Al met al betaalt u voor een installatie met 10 panelen tussen de €6000 en €7000 euro.

 

Het vermogen

Hoe beter het vermogen van uw zonnepanelen, hoe sneller u de aanschafprijs terugverdient. De hoeveelheid stroom die uw zonnepanelen opwekken hangt af van het vermogen van uw panelen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Laten we uitgaan van een vermogen van zo’n 400 Wp per jaar per zonnepaneel. Een dak met 10 panelen komt dus neer op een totaal van 4000 Wp. Om de jaaropbrengst van uw panelen te berekenen, gebruiken we in Nederland over het algemeen de volgende formule:

 

(aantal Wattpiek) x (0,9) = aantal kilowattuur (kWh)

 

Dit houdt in dat een dak met tien panelen (met een positie op het zuiden in een hoek van 30 tot 45 graden) uitkomt op een jaarlijks kWh van 3600. Om dit in perspectief te brengen: een huishouden van vier personen verbruikt ongeveer 4500 kWh per jaar. Dit betekent dat zij in dit geval meer zonnepanelen nodig hebben om volledig onafhankelijk van het stroomnet te worden, óf zowel zonne-energie als het energienet te gebruiken.

 

Aantal panelen Opbrengst (afgerond, in kWh)
6 2200
10 3600
18 6500

 

 

De terugverdientijd van zonnepanelen berekenen

Stel, u koopt in 2023 een set van 10 zonnepanelen. In dat geval profiteer je tot eind 2024/2025 van een 100% salderingsregeling. Vanaf 2024/2025 wordt dit waarschijnlijk elk jaar wat minder, wat betekent dat de opbrengst in de eerste jaren het hoogst uitkomt. Maar hoe lang duurt het voordat u uw investering heeft terugverdiend met opgewekte stroom?

Zo’n 30% van de stroom die u opwekt met zonnepanelen wordt direct gebruikt voor bijvoorbeeld wasmachine of vaatwasser. De rest van de opgeleverde stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet voor dezelfde prijs die u normaal betaalt voor stroom. Dit proces wordt salderen genoemd. Al met al komt de winst van 10 zonnepanelen neer op zo’n €600 euro per jaar. Bij een aankoopprijs tussen de €5000 en €6000 euro, duurt het dus acht tot tien jaar tot u uw investering heeft terugverdiend. Gezien de absurde prijsstijging in 2022-2023 is de terugverdientijd teruggelopen naar tussen de 3 en 4 jaar.

 

Optimale winst

Hoewel het logisch lijkt om te denken dat de hoogste opbrengst in de zomer wordt gehaald dankzij de vele zonuren, halen zonnepanelen het hoogste rendement in de lentemaanden. Bij temperaturen hoger dan 25 graden Celsius gaat het rendement van zonnepanelen namelijk percentueel omlaag. Een koele buitentemperatuur met veel zon is dus de ideale manier om zo veel mogelijk energie uit de zon te halen. Wilt u het optimale rendement uit uw zonnepanelen halen? Zorg er dan voor dat uw panelen gericht staan op het zuiden in een hoek van 36 graden, het liefst uit de buurt van schaduwplekken. Zo vangen ze de meeste zon. Panelen op een Oost-West positie hebben een betere opbrengstverdeling over de dag gezien.

 

Thuisbatterij

Om hoge kosten te vermijden zodra de salderingsregeling wordt afgeschaft, kunt u ervoor kiezen om uw opgewekte energie overschot op te slaan in een thuisbatterij/thuisaccu. Hierdoor kunt u op een later moment gebruik maken van de opgewekte energie, en hoeft u het overschot niet terug te leveren aan het net. Meer informatie over thuisbatterijen vindt u in onze FAQs.

 

Hulp nodig?

Wilt u meer weten over zonnepanelen en hun werking? Of bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen met uw eigen zonnepanelen? Doe de dakscan op onze website of neem contact op met één van onze medewerkers. We helpen u graag verder!

 

Veelgestelde vragen

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij of thuisaccu is een opslagplaats voor energie die je op een later moment kunt gebruiken. Omdat u soms meer energie opwekt dan u op dat moment verbruikt, kan het van pas komen om het energieoverschot in een thuisbatterij op te slaan. Dit zorgt ervoor dat de energie die u met uw zonnepanelen heeft opgewekt niet verloren gaat. Zo kunt u uw opgewekte energie op een later moment gebruiken, in plaats van energie van het net te gebruiken.

 

Hoeveel kost een zonnepaneel?

De prijs van een zonnepaneel hangt af van een aantal factoren, waaronder het merk, het type, de levensduur en het rendement. Gemiddeld kost een zonnepaneel circa €600,-. De prijs per paneel valt over het algemeen lager uit hoe meer zonnepanelen u aanschaft voor uw installatie.

 

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling omvat een regeling van de overheid die consumenten toestaat om hun overschot aan opgewekte zonne-energie terug te leveren aan het net. De kosten worden verrekend met de energie die u van het net verbruikt. Vanaf dit jaar wordt de salderingsregeling langzamerhand afgebouwd en vanaf 2025 vervalt de regeling volledig.