Wat is de gemiddelde levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als betrouwbare en kosteneffectieve bron van duurzame energie. Net als bij elke andere technologie is de levensduur van zonnepanelen echter een belangrijke factor om te overwegen bij de beslissing om erin te investeren. In deze blog onderzoeken we de gemiddelde levensduur van zonnepanelen en welke factoren van invloed kunnen zijn op hoe lang uw panelen meegaan.

 

De levensduur van zonnepanelen

De meeste fabrikanten van zonnepanelen bieden een garantie van 25 jaar, wat gelijk staat aan de verwachte levensduur van de meeste zonnepanelen, dit noemt men de “Product Garantie”. Dit betekent echter niet dat uw zonnepanelen na 25 jaar niet meer werken. Veel zonnepanelen kunnen zelfs na hun garantieperiode elektriciteit blijven opwekken, zij het met een iets lager rendement. Dit noemt men de “Opbrengst garantie of Vermogens Garantie”.

 

Vermogensgarantie

Het afnemen van het rendement heet de degradatie factor, gemeten in %. Deze factor is verschillend voor diverse panelen. Hoe beter het paneel, hoe lager deze factor. Bijvoorbeeld, een paneel geeft na 25 jaar nog een opbrengst van 80%. Dat betekent dat dit paneel en degradatie factor heeft van (100% min 80%) delen door 25 jaar is 20% / 25 jaar is 0,8% per jaar. Dit verloopt meestal lineair, behalve de eerst 2 jaren. De vuistregel is dat een paneel na 25 jaar nog 80% moet opbrengen. Als dat niet het geval is, dan kunt u aanspraak maken op de vermogensgarantie. Is het paneel stuk, dan valt dit onder de productgarantie en kunt u bij de fabriek terecht voor vervanging.

 

De daadwerkelijke levensduur van uw zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder:

Kwaliteit van materialen en productieproces: Hoogwaardige materialen en productieprocessen kunnen de levensduur van zonnepanelen aanzienlijk verbeteren.

 

Klimaat- en weersomstandigheden: Zonnepanelen zijn ontworpen om de meeste weersomstandigheden te weerstaan, maar extreme weersomstandigheden zoals hagel, zware sneeuwval en harde wind kunnen de panelen beschadigen en hun efficiëntie verminderen. Ook lang aanhoudende temperaturen boven de 25 graden kunnen het rendement van uw zonnepanelen verlagen. Over het algemeen vormen de weersomstandigheden in Nederland geen groot risico voor de levensduur van uw panelen.

 

Onderhoud en schoonmaak: Regelmatig onderhoud, zoals schoonmaken (met regenwater of kalkvrij water) en inspectie, kan de levensduur van uw zonnepanelen helpen verlengen.

 

Frequentie van gebruik: Hoe vaker u uw zonnepanelen gebruikt, hoe meer slijtage ze zullen ondergaan, wat de levensduur kan verkorten. Laat uw panelen naast een jaarlijkse schoonmaakbeurt dus vooral met rust zodat u het risico op schade verlaagt.

 

Installatie kwaliteit: Een goede installatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen efficiënt functioneren en niet beschadigd raken tijdens het installatieproces. Zorg ervoor daarom ook voor dat de installatie wordt uitgevoerd door een professional met de juiste certificaten, keurmerken en voldoende werkervaring.

 

Wat gebeurt er als zonnepanelen het einde van hun levensduur bereiken?

Wanneer zonnepanelen het einde van hun levensduur bereiken, kunnen ze nog steeds elektriciteit opwekken, maar zal hun rendement afnemen. In sommige gevallen kunnen de kosten van onderhoud en reparatie van oudere zonnepanelen opwegen tegen de kosten van vervanging door nieuwe een nieuwe set efficiëntere panelen.

Gelukkig zijn zonnepanelen recyclebaar en kunnen de materialen die bij de productie ervan worden gebruikt, zoals silicium, aluminium en glas, worden gerecycled en hergebruikt. Dit vermindert de milieu-impact van het weggooien van zonnepanelen en zorgt voor een duurzamere benadering van hernieuwbare energie.

 

Samengevat

Kortom, zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar, maar hun werkelijke levensduur kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Met goed onderhoud en onderhoud kunnen zonnepanelen ook na hun garantieperiode elektriciteit blijven opwekken. Wanneer zonnepanelen het einde van hun levensduur bereiken, kunnen ze worden gerecycled, waardoor een duurzamere benadering van hernieuwbare energie ontstaat. Over het algemeen is investeren in zonnepanelen een verstandige keuze, zowel voor het verlagen van uw energierekening als voor het werken naar een schonere planeet.

 

Hulp nodig?

Meer informatie over de levensduur van uw zonnepanelen? Of wilt u advies over welke panelen u het best kunt aanschaffen? Neem vrijblijvend contact op met onze NLZG adviseurs. We helpen u graag verder met meer informatie en advies op maat. Bent u benieuwd welke zonnepanelen geschikt zijn voor uw dak? Doe dan de dakscan op onze website.

 

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. De totale levensduur hangt af van dingen zoals de kwaliteit van de panelen en het productieproces, klimaat- en weersomstandigheden, schoonmaak en onderhoud, frequentie van gebruik en de kwaliteit van de installatie.

 

Hoe duur zijn zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen kan verschillen per merk, type en leverancier. Over het algemeen geldt: hoe meer panelen u aanschaft, hoe minder de prijs per paneel. Gemiddeld kost een set van 10 zonnepanelen zo’n €7500 euro. Voor een exacte prijsinschatting kunt u terecht bij de adviseurs van De Nederlandse Zonnepanelen Groep.

 

Wat is het verschil tussen vermogensgarantie en productgarantie?

Bij de aankoop van uw zonnepanelen ontvangt u meestal 10 tot 15 jaar productgarantie. Dit betekent dat als uw panelen stuk gaan, u recht heeft op gratis reparatie of vervanging. Vermogensgarantie ligt meestal tussen de 25 en 30 jaar en verzekert dat uw zonnepanelen na deze tijd nog minimaal 80% van het vermogen biedt van het moment van aankoop.