Wat is het verschil tussen glasglas- en glasfolie zonnepanelen?

Als je op zoek bent naar zonnepanelen voor je woning, dan kom je waarschijnlijk al snel de termen ‘glasglas zonnepanelen’ en ‘glasfolie zonnepanelen’ tegen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee soorten zonnepanelen? In deze blog leggen we het uit.

 

Glasglas zonnepanelen

Glasglas zonnepanelen zijn zonnepanelen waarbij het zonnepaneel is opgebouwd uit twee glasplaten. Tussen deze glasplaten bevinden zich de zonnecellen en andere elektronica. De glasplaten zorgen voor bescherming van de zonnecellen en verhogen daarnaast de duurzaamheid van het paneel.

Een groot voordeel van glasglas zonnepanelen is dat ze bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Door het dubbele laag glas is het paneel beter beschermd tegen bijvoorbeeld hagel, storm en sneeuw. Ook hebben glasglas zonnepanelen een langere levensduur dan glasfolie zonnepanelen.

Een ander voordeel van glasglas zonnepanelen is dat ze minder gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Dit komt doordat de zonnecellen zich tussen de glasplaten bevinden en dus niet direct in contact staan met de buitenlucht. Hierdoor wordt het paneel minder snel warm en blijft de efficiëntie van het paneel hoger, zelfs bij hoge temperaturen.

 

Glasfolie zonnepanelen

Glasfolie zonnepanelen zijn zonnepanelen waarbij de zonnecellen zijn bedekt met een laag folie in plaats van glas. De folie beschermt de zonnecellen en zorgt ervoor dat het paneel lichter en dunner is dan een glasglas zonnepaneel. Een groot voordeel van glasfolie zonnepanelen is dat ze goedkoper zijn dan glasglas zonnepanelen. Dit komt doordat er minder materiaal nodig is om het paneel te produceren en omdat het productieproces minder complex is.

Een ander voordeel van glasfolie zonnepanelen is dat ze flexibeler zijn dan glasglas zonnepanelen. Hierdoor kunnen ze beter worden gebruikt op gebogen oppervlakken of oppervlakken die niet volledig vlak zijn.

Maar er zijn ook nadelen aan glasfolie zonnepanelen. Zo zijn ze minder bestand tegen weersomstandigheden dan glasglas zonnepanelen. Door de dunne laag folie zijn ze kwetsbaarder voor hagel en kunnen ze sneller beschadigd raken. Ook hebben glasfolie zonnepanelen over het algemeen een kortere levensduur dan glasglas zonnepanelen. Dit komt doordat de folielaag gevoeliger is voor veroudering en slijtage dan glas. Gelukkig ontvangt u vrijwel altijd garantie bij de aanschaf van een nieuwe set zonnepanelen. Dus mocht het zo zijn dat uw panelen sneller achteruit gaan dan de beloofde levensduur, dan wordt dit kosteloos gerepareerd of vervangen.

 

Hulp nodig?

Heeft u meer informatie nodig over de verschillende type zonnepanelen? Of bent u nieuwsgierig welk type zonnepaneel het best is voor uw dak en woonsituatie? Neem gerust contact op met de adviseurs van De Nederlandse Zonnepanelen Groep. Met jarenlange ervaring in de branche weten we exact wat u nodig heeft.