Vanaf 2023 geen BTW meer over zonnepanelen

Goed nieuws! Vanaf dit jaar (2023) hoeft u in Nederland geen BTW mee te betalen over de zonnepanelen die je aanschaft. Voorheen betaalde u bij de aankoop van een nieuwe set zonnepanelen 21% BTW, welke u apart kon terugvragen bij de belastingdienst met de ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’. Omdat de BTW bij aankoop nu is verlaagd naar 0%, hoeft u niet meer door de administratieve rompslomp om uw BTW bij de belastingdienst terug te vragen. Zo wordt het opwekken van zonne-energie een steeds meer aantrekkelijke optie voor particulieren en werken we toe naar een schonere wereld.

 

Waarom geen BTW meer?

De reden dat er in Nederland vanaf 1 januari 2023 geen BTW meer wordt gerekend over een nieuwe set zonnepanelen kan te maken hebben met twee redenen. Ten eerste scheelt het een hoop administratief gedoe om de BTW volledig af te schaffen. Voorheen konden particulieren zelf de betaalde BTW terugvragen bij de belasting, maar moesten hiervoor door een volledig aanvraag-traject heen, wat weken kan duren. Ten tweede wordt de verkoop van zonnepanelen en het opwekken van groene energie gestimuleerd. De 0% BTW-regeling is van toepassing op particulieren, verhuurders en woningcorporaties die hun zonnepanelen aanschaffen en laten installeren door een erkende installateur.

 

Kan ik nog wel salderen?

De Nederlandse overheid heeft de beslissing genomen om vanaf 1 januari 2025 de salderingsregeling af te bouwen. Voorheen was het plan dit op 1 januari 2023 in te laten gaan, maar dit is twee jaar vooruit geschoven. Het nieuwe plan houdt in dat u van 2025 tot 2031 steeds minder mag salderen. Daarna wordt de salderingsregeling volledig afgeschaft, wat betekent dat u geen netstroom meer terug krijgt tegen hetzelfde tarief in ruil voor het terugleveren van uw energie overschot. Dit is een goede reden om niet te lang te wachten met de aanschaf, zodat u in ieder geval tot 2025 nog kunt profiteren van de huidige salderingsregeling.

 

Zonnepanelen kopen in 2023

Een nieuwe set zonnepanelen brengen een hoop meer voordelen met zich mee, zeker nu er geen BTW meer over wordt gerekend en de salderingsregeling nog van kracht is. Nog niet overtuigd? Hieronder vindt u een aantal van de meest aanzienlijke voordelen van zonnepanelen:

  • Het opwekken van uw eigen groene stroom is goed voor het milieu
  • Zonnepanelen zijn duurzaam en gaan lang mee
  • U kunt een hoop besparen op uw energierekening
  • De aanschafkosten van zonnepanelen gaan steeds meer omlaag
  • U bent minder afhankelijk van uw energieleverancier
  • U kunt uw overschot aan opgewekte stroom opslaan in een thuisaccu voor later gebruik.

Benieuwd hoe lang het duurt voordat u uw investering heeft terugverdiend? U leest het in dit artikel. Of heeft u een andere vraag over zonnepanelen of zonne-energie? Neem contact op met een van de adviseurs van De Nederlandse Zonnepanelen Groep.