Prijsplafond voor energie: nadelig voor zonnepanelen bezitter?

De prijzen van energie en gas zijn het laatste jaar enorm omhoog geschoten. Zo ver dat veel mensen bijna net zoveel betalen voor hun energierekening als voor hun maandelijkse huur. Om ervoor te zorgen dat deze mensen niet in de financiële problemen komen, heeft de overheid vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond ingesteld. Met dit prijsplafond betaal je in 2023 niet meer dan €0,40 euro per kWh. Is het met deze beperking nog wel waardevol om zonnepanelen te installeren? Jazeker. Waarom, dat leest u hier.

 

Zonnepanelen en het prijsplafond

Het prijsplafond geldt helaas niet voor een oneindig gebruik van energie. U kunt tot een verbruik van 2900 kWh per jaar genieten van het plafond. Gaat u daar overheen? Dan betaalt u het tarief dat in het contract van uw energieleverancier staat. Dat bedrag kan met de huidige energie tekorten flink oplopen. Het is daarom dus geen slecht idee om te investeren in duurzame energie die u zelf kunt opwekken, op korte en lange termijn.

Met zonnepanelen lever je het gedeelte aan zonne-energie dat je zelf op dat moment niet gebruikt terug aan het net. Tot 2025 krijg je hier een vergoeding voor waardoor je alleen betaalt voor de hoeveelheid stroom die je meer het hebt afgenomen dan teruggeleverd (salderen). Dit werkt hetzelfde met het nieuwe prijsplafond. Om het prijsplafond toe te passen wordt er eerst gesaldeerd en wordt wat er nog aan verbruik overblijft in rekening gebracht tegen het maximumtarief van 40 cent per kWh. Van het maximale verbruik onder het prijsplafond wordt alleen het meerverbruik na verrekening afgetrokken. Hierdoor heeft u met zonnepanelen veel minder kans dat u uw maximale verbruik overschrijdt. Het prijsplafond wordt per maand berekend op basis van het verwachte landelijke gemiddelde stroomverbruik.

 

Is het prijsplafond nadelig voor u?

Iedereen die onder het prijsplafond valt kan zijn of haar ‘consumptie tegoed’ meenemen als ze in een kalendermaand minder verbruiken dan het plafond van die specifieke maand. Als een huishouden in de ene maand geld spaart, kan het de volgende maand meer uitgeven. Een huishouden dat in de ene maand meer verbruikt dan het prijsplafond, kan dit in de volgende maand goedmaken door extra zuinig te zijn.

Maar er zit een addertje onder het gras. Zo kunt u uw tegoed alleen meenemen tot het moment dat u uw jaarrekening of eindafrekening (bij verhuizing of overstappen van energieleverancier) ontvangt. Daarna kunt u uw tegoed niet meer meenemen. Als u in dat geval meer stroom op heeft gewekt dan dat u heeft verbruikt en in september uw jaarrekening ontvangt, kunt u het overschot dus niet meer meenemen naar de resterende maanden van dat jaar.

Daarnaast geldt het prijsplafond alleen voor het kalenderjaar 2023. Wat betekent dat, als u in april 2023 uw jaarafrekening ontvangt, u het overschot aan opgewekte stroom in de zomer van 2022 niet mee kan nemen naar 2023. Daarnaast kan een overschot in de zomer van 2023 ook niet worden meegenomen naar 2024. Dit betekent dat zonnepaneelhouders in de seizoenen (zomer 2022 en zomer 2023) met de meeste opbrengst geen enkel voordeel kunnen halen uit het prijsplafond.

 

Hulp nodig?

Bent u benieuwd wat het prijsplafond voor effect heeft op uw persoonlijke situatie? Neem contact op met onze adviseurs. Wij helpen u graag met advies op maat en met het uitzoeken van de meest voordelige en duurzame optie.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een jaarafrekening?

Een jaarafrekening is uw jaarlijkse energierekening waarop het totale verbruik van energie staat vermeld. Op basis van de jaarnota maakt uw energieleverancier een nieuw termijnbedrag voor het volgende jaar.

 

Wat wordt bedoeld met prijsplafond?

Door middel van een prijsplafond kan men een lager tarief aan stroomkosten betalen dan het normale tarief. De overheid biedt een subsidie aan energieleveranciers om ervoor te zorgen dat ze door het prijsplafond geen inkomsten mislopen.