
Voordat u een nieuwe set zonnepanelen aanschaft is het een goed idee om te weten welke verschillende type zonnepanelen er zijn en welke het best past bij uw wensen, uw woonsituatie, het dakoppervlak en het budget. U kunt momenteel kiezen uit twee verschillende type zonnepaneken: monokristallijn en polykristallijn. Hoe hoger het rendement van uw zonnepanelen, hoe duurder in de aanschaf maar hoe meer energie ze opleveren en hoe langer ze meegaan. In dit artikel bekijken we twee type zonnepanelen en hun voor- en nadelen. Heeft u na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs.
Monokristallijn versus polykristallijn
De twee soorten zonnepanelen die we in dit artikel bespreken zijn monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne panelen. Het grootste verschil tussen deze twee type panelen is het type silicium dat wordt gebruikt om de zonnecellen te vormen. Deze laag zorgt ervoor dat zonlicht wordt opgevangen en omgezet in energie en vormt dus een essentieel onderdeel van uw panelen.
Naast een verschillend prijskaartje en levensduur, zit het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn in het materiaal waar de middelste zonnecel-laag van is gemaakt. Bij polykristallijn, of multikristallijn, panelen zijn ze zonnecellen opgebouwd uit meerdere siliciumkristallen. Bij een monokristallijn paneel is dit maar één soort siliciumkristal. Dit heeft een effect op zowel:
- De kleur & het design
- De opbrengst
- De levensduur
- De prijs
Monokristallijn
Monokristallijne zonnepanelen hebben een zonnecel-laag die is opgebouwd uit één type siliciumkristal. De zonnecellen zijn zo gemaakt dat alle kristallen dezelfde richting op staan. Dit zorgt voor de donkere kleur van monokristallijn zonnepanelen en het hogere rendement. De cellen passen namelijk als puzzelstukjes naast elkaar, waardoor er een maximaal aantal zonnecellen in een paneel geplaatst kunnen worden en er zo veel mogelijk energie kan worden opgewekt. Monokristallijne zonnepanelen onderscheiden zich door hun zwarte kleur en hebben doorgaans een efficiëntie bereik van 15% tot 20%, waarbij sommige nieuwere experimentele modellen zelfs bijna 50% bereiken.
Voordelen monokristallijn
- Brengen veel energie op
- Panelen hebben minder ruimte nodig
- Betere warmtetolerantie
- Panelen vallen minder op door egale zwarte kleur
Nadelen monokristallijn
- Hoge aanschafprijs
- Kleurverschillen doordat silicium een natuurproduct is
- Meer restafval bij productie
Polykristallijn
De laag zonnecellen in polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere siliciumkristallen die verschillende richtingen op wijzen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte tussen de cellen, wat te zien is aan de witte lijnen op een zonnepaneel. Polykristallijne zonnepanelen zijn blauw van kleur en hebben over het algemeen een lager rendement dan monokristallijne panelen.
Voordelen polykristallijn
- Goedkoper dan monokristallijne panelen
- Levensduur vergelijkbaar met die van monokristallijne panelen, maar tegen lagere kosten
Nadelen polykristallijn
- Panelen hebben meer ruimte nodig
- Minder efficiënt in het opwekken van energie
- De blauwachtige kleur valt meer op dan het zwart van de polykristallijne panelen
- Minder warmtetolerantie
Welk type zonnepaneel heeft u nodig?
Of u kiest voor monokristallijn of polykristallijn hangt af van uw voorkeuren en uw budget. Hoewel monokristallijne zonnepanelen een hoger rendement hebben dan polykristallijne zonnepanelen, is dat verschil tegenwoordig minimaal. Omdat er over het algemeen meer polykristallijne zonnecellen van monokristallijne zonnecellen worden gemaakt, is het productieproces over de afgelopen jaren goedkoper en efficiënter geworden. Zo is niet alleen de prijs van polykristallijne zonnepanelen gezakt, maar ook het rendement verbeterd. Goed om te weten is dat er momenteel hoofdzakelijk monokristallijne panelen op de consumentenmarkt te vinden zijn.
Hulp nodig?
Wilt u meer informatie over verschillende type zonnepanelen en hun voor- en nadelen? Neem contact op met een van onze adviseurs. Op basis van uw voorkeuren, woonsituatie en budget maken we een inschatting van de beste zonnepanelen voor uw situatie.