De invloed van zonnepanelen op uw woningwaarde

Het kopen van zonnepanelen biedt verschillende voordelen. Zo draagt u niet alleen bij aan een schonere planeet, maar bespaart u ook een hoop geld op uw energierekening op lange termijn. Maar wist u dat zonnepanelen ook een meerwaarde kunnen zijn voor uw woning? In dit artikel laten we u zien wat de invloed van zonnepanelen op uw woningwaarde en WOZ-waarde kan zijn en waarom een woning met zonnepanelen aantrekkelijker is voor kopers op de huidige woningmarkt.

 

Waarom stijgt de waarde van een woning met zonnepanelen?

Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk redelijk voor de hand. Elk item dat u aan uw huis toevoegt en iets opbrengt, kan al bijdragen aan een hogere woningwaarde. Zonnepanelen, net zoals een nieuwe badkamer, isolatie, dubbel of zelfs driedubbel glas, of een aanbouw, zorgen ervoor dat uw woning beter en aantrekkelijker wordt en in waarde stijgt. Immers, de koper hoeft zelf niet meer te investeren in deze waardevolle aanvullingen en is daarom bereid er wat meer voor te betalen.

 

Zonnepanelen en het energielabel

Tegenwoordig heeft het merendeel van de Nederlandse woningen een energielabel. Dit energielabel maakt het gemakkelijk om te bepalen hoe energiezuinig een woning is, uiteenlopend van zeer zuinige woningen met het label A tot de meest energieverspillende huizen met het label G. Het plaatsen van zonnepanelen verbetert vaak het energielabel van een woning. Dit is niet alleen gunstig voor u en uw eigen energierekening, maar het verbeterde energielabel helpt potentiële kopers ook in één oogopslag te begrijpen dat een woning met zonnepanelen ook voor hen een lagere energierekening zal opleveren. Zonnepanelen maken uw pand aantrekkelijker en verhogen zo ook de waarde ervan.

 

Zonnepanelen en de WOZ-waarde

Hoewel de organisatie die WOZ-beoordelingen overziet heeft vastgesteld dat zonnepanelen niet automatisch zorgen voor een hogere WOZ-waarde, geven steeds meer gemeenten de voorkeur aan het meenemen van zonnepanelen in de WOZ-berekening. Hoewel het nu nog niet het geval is, kunt u er rekening mee houden dat de WOZ-waarde van uw huis in de toekomst zal stijgen als u zonnepanelen laat installeren.

 

Zonnepanelen en hypotheek

Een ander voordeel van zonnepanelen is de bijdrage aan een grotere hypotheek. Wilt u een huis met zonnepanelen verkopen? Dan kunnen potentiële kopers in aanmerking komen voor een grotere lening, wat de aanschaf van de woning toegankelijker en aantrekkelijker maakt. Zo kan er naast het maximale hypotheekbedrag zo’n €25.000 euro extra worden bijgeleend als het huis beschikt over een set zonnepanelen. Dat is niet alleen aantrekkelijk voor de koper, maar maakt het ook makkelijker om in de toekomst uw huis voor een hogere waarde te verkopen.

 

Zonnepanelen en aantrekkelijkheid

Het begrip ‘duurzaamheid’ wordt voor kopers steeds relevanter in de zoektocht naar een nieuwe koopwoning. Niet alleen het energielabel van een woning is van belang, maar daarbovenop ook de aanwezigheid van zonnepanelen. Volgens verschillende onderzoeken geven kopers de voorkeur aan een woning met zonnepanelen. De verwachting is dat dit de komende jaren nog verder zal stijgen, zeker als de energieprijzen van het net blijven stijgen.

 

Hoeveel waarde voegen zonnepanelen toe aan uw woning?

De gemiddelde waardestijging van een huis met zonnepanelen gaat hand in hand met de gemiddelde aanschafprijs van zonnepanelen. Immers, het is een toevoeging aan uw huis en kopers zijn bereid deze aanschafprijs te betalen als het betekent dat ze zelf geen kopzorgen meer hebben aan het installeren van nieuwe zonnepanelen. Heeft u net een nieuwe set zonnepanelen aangeschaft en wilt u uw huis verkopen? Dan is dit over het algemeen geen probleem. Zeker in het geval van stijgende vastgoedprijzen kunt u de aanschafprijs van uw zonnepanelen eenvoudig terugverdienen in de verkoopprijs.

 

Hulp nodig?

Wilt u meer informatie over de invloed van zonnepanelen op de waarde van uw huis? Of bent u benieuwd welke zonnepanelen geschikt zijn voor uw persoonlijke situatie? Doe de dakscan op onze website of neem contact op met een van onze adviseurs. Wij geven je graag persoonlijk advies en helpen je van A tot Z bij de aankoop, installatie en onderhoud van uw zonnepanelen.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een energielabel?

Een energielabel weergeeft de energiezuinigheid van uw woning in de vorm van een letter, waar A++++ het meest zuinige label is en G zeer onzuinig. Door middel van het verbeteren van het energielabel van uw woning, kunt u de waarde van uw huis aanzienlijk verhogen. Dit doet u bijvoorbeeld door middel van het installeren van zonnepanelen, een betere isolering of dubbelglas ramen.

Wat wordt er bedoeld met WOZ-waarde?

De term WOZ-waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken en wordt gebruikt om de hoogte van bepaalde belastingen en heffingen per woning te bepalen. Zo bepaalt de WOZ-waarde bij een huurhuis onder andere de hoogte van de huur. De WOZ-waarde van een woning wordt door de gemeente berekend door middel van een taxatie. Hier wordt gekeken naar onder andere het energielabel van uw woning.

 

Hoe verhogen zonnepanelen mijn woningwaarde?

Zonnepanelen zijn een zuinige energie-oplossing en kunnen het energielabel van uw woning sterk verbeteren. Een beter energielabel heeft een directe impact op de WOZ-waarde van uw woning. Daarnaast zijn zonnepanelen aantrekkelijk voor potentiële kopers van uw huis, aangezien ze zelf niet meer hoeven te investeren in een nieuwe set zonnepanelen.