Waar wordt op gelet bij het installeren van zonnepanelen?

Er komt een hoop kijken bij de installatie van zonnepanelen, van een nauwkeurige beoordeling van uw dak tot de effectieve installatie van de panelen en de aansluiting op de omvormer. Als u een professionele monteur heeft ingeschakeld, hoeft u zich over het algemeen geen zorgen te maken over het feit of uw panelen goed worden geïnstalleerd. Maar waar let zo’n installatie expert allemaal op bij de plaatsing van uw panelen? En hoe garanderen ze het hoogst mogelijke rendement? U leest het in dit artikel.

 

De plaatsing

Misschien wel een van de belangrijkste aspecten van een succesvolle installatie is de plaatsing van uw panelen. Zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden brengen over het algemeen het meeste op. Maar afhankelijk van wanneer u normaliter veel tijd thuis doorbrengt, kan een andere positie voordeliger zijn. Als u veel in de ochtend thuis bent, gebruikt u ook meer energie op dat moment. In dat geval kan het handig zijn om uw panelen te richten op het oosten. Daarnaast kunnen de volgende punten ook invloed hebben op de plaatsing:

  • Zijn er meerdere dakvlakken beschikbaar voor meerdere verschillende installaties?
  • Staan er obstakels in de weg zoals schoorstenen of grote bomen die schaduw veroorzaken?
  • Is er een mogelijkheid om uw panelen ver van de nok of rand van uw dak te plaatsen? Liggen deze te dicht bij de randen, dan kan dit tijdens een storm schade opleveren.
  • Is uw dakkapel geschikt om het gewicht van de installatie te dragen?

De monteur die uw panelen installeert, maakt met de bovenstaande vragen een zogenoemd ‘legplan’. Dit kan zowel op locatie als op afstand door middel van geavanceerde computerprogramma’s die een simulatie van uw dak maken met de verschillende zon- en schaduwmomenten over de dag heen. Het gebeurt ook steeds vaker dat monteurs het legplan gedeeltelijk op afstand en op locatie uitvoeren. Dit hangt uiteraard af van de complexiteit van uw dak en uw persoonlijke behoeften.

 

Doe de dakscan!

Wilt u zelf al een idee krijgen van hoeveel en welke panelen geschikt zijn voor uw dak situatie? Doe dan de dakscan op onze website. Wij kijken naar de ingevoerde details van uw dak en voorzien u van een oplossing en passende prijsinschatting.

 

Bekabeling en meterkast

Naast de situatie op uw dak, wordt er ook veel aandacht besteed aan correcte bekabeling en de juiste installatie van uw omvormer. Zo kan een omvormer slechter presteren als deze te warm wordt. Het is dan ook belangrijk dat de omvormer geplaatst wordt op een goed geïsoleerde locatie.

 

De kabels

Er worden kabels geïnstalleerd die uw zonnepanelen koppelen aan de omvormer en de omvormer koppelen aan de meterkast. Op deze manier wordt de onbruikbare opgewekte gelijkstroom omgezet naar wisselstroom die u kunt gebruiken voor de stroomvoorziening in uw huis. De vuistregel is hier over het algemeen: hoe korter de kabel, hoe beter. Een langere kabel kan onderweg zorgen voor stroomverlies. Daarnaast moet de installateur ervoor zorgen dat er geen kink in de kabel zit. Alle lussen en knikken kunnen eveneens bijdragen aan stroomverlies op lange termijn.

Een professionele installateur voldoet aan de normen die komen kijken bij de bekabeling. Deze normen bepalen de dikte, lengte en kwaliteit van de kabel. Sommige installateurs proberen goedkoper uit te komen door dunne kabels aan te leggen, maar dit kan naast stroomverlies ook voor overbelasting zorgen, waardoor uw omvormer automatisch uitschakelt.

 

De meterkast

De elektricien zorgt ervoor dat er voldoende groepen in uw meterkast zijn geïnstalleerd om de binnenkomende stroom van uw zonnepanelen op te vangen. Daarnaast moet er bij een 3-fase aansluiting worden gelet op een te hoge netspanning. Door overbelasting kunnen uw zonnepanelen uitvallen en loopt u stroom mis.

 

Hulp nodig?

Bij de installatie van nieuwe zonnepanelen is het van hoog belang dat u samenwerkt met een professioneel installatiebedrijf. Meestal kunt u de algemene kwaliteit van de installaties aflezen aan een keurmerk. In dit artikel vindt u meer dingen waar u op kunt letten bij het kiezen van een expert.

U kunt natuurlijk ook altijd vrijblijvend contact opnemen met onze adviseurs voor meer informatie en advies op maat. De Nederlandse Zonnepanelen Groep helpt u graag verder.