Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

U wilt uw eigen zonne-energie opwekken? Goed! Maar hoeveel zonnepanelen heeft u nodig? Dat ligt er voornamelijk aan hoeveel uw huishouden over het algemeen verbruikt, en hoeveel panelen er op uw dak passen. In dit artikel maken we voor u een overzicht van de hoeveelheid panelen die passen bij verschillende type huishoudens. Voor meer informatie kunt u natuurlijk altijd terecht bij een van onze adviseurs.

 

Hoeveel verbruikt u?

Hoe meer zonnepanelen u op uw dak heeft, hoe meer energie u opwekt. Maar meer energie is niet altijd beter. De energie die u niet verbruikt moet u namelijk teruggeven aan het net. Dat is met de huidige salderingsregeling een goede deal, maar gaat vanaf 2025 steeds minder goed uitpakken. In dat geval is het goed om te weten hoeveel energie u gemiddeld verbruikt en hoeveel zonne-energie u nodig heeft om dat gebruik uit te balanceren.

Een klein gezin van drie tot vier personen verbruikt ongeveer 3.500 kWh (kilowattuur) per jaar. Dit nummer hangt uiteraard af van de samenstelling van het gezin. Hoe meer mensen, hoe hoger het verbruik. En tieners verbruiken een stuk meer energie dan peuters. Om een idee te krijgen van hoeveelheid verbruikte stroom per persoon hebben we hieronder een overzicht gemaakt:

 

Voor onderstaande berekening is uitgegaan van een 400 wp paneel die op zuid ligt en 350 kWh per jaar opwekt.

 

Om er zeker van te zijn hoeveel energie u jaarlijks verbruikt, kunt u uw jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar erbij pakken. Hierin staat exact vermeld hoeveel stroom u de afgelopen jaren heeft verbruikt. Houd er ook rekening mee dat uw persoonlijke situatie kan veranderen. Staan uw kinderen op het punt uit huis te gaan? Of bent u juist klaar voor een gezinsuitbreiding? Wilt u een elektrische auto aanschaffen? Al deze factoren spelen mee in de beslissing voor het aantal zonnepanelen.

 

Hoeveel is uw rendement?

Naast uw gezinssamenstelling kan de positie van uw woning en dak ook een verschil maken in hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om te voldoen aan uw energiebehoeften. Een optimale plaatsing is uw zonnepanelen is gericht op het zuiden of noord-oosten en heeft een hellingsgraad van circa 35 graden. Hoe meer uw zonnepanelen richting de zon zijn gepositioneerd, hoe meer energie u opwekt.

 

Hoe groot is uw dak?

Al met al heeft de grootte van uw dak grootste impact op hoeveel zonnepanelen u kunt installeren. Immers, er moet wel plek zijn om uw panelen te installeren. Heeft u een schoorsteen of dakramen die in uw installatie kunnen belemmeren? Dan is het een idee om te investeren in panelen met een hoog rendement. Deze panelen zijn duurder in de aanschafprijs, maar hebben een hogere opbrengst per paneel. Dat betekent dat u minder panelen nodig heeft om een bepaalde hoeveelheid energie op te wekken.

 

Hulp nodig?

Weet u na het lezen van dit artikelen nog niet zeker hoeveel panelen u nodig heeft? Doe dan de dakscan op onze website, of neem contact op met een van onze gespecialiseerde adviseurs. Zij weten precies wat u nodig heeft op basis van uw behoeften en woonsituatie.

 

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen heeft een gemiddeld huishouden nodig?

Een klein gezin van drie tot vier personen verbruikt ongeveer 3.500 kWh (kilowattuur) per jaar. Om te voldoen aan het verbruik, heeft een klein gezin circa 12 zonnepanelen nodig.

 

Hoe duur zijn zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder het merk, het rendement, de garantie en het type zonnepaneel. Gemiddeld ligt de prijs van een enkel zonnepaneel rond de €600,- euro. Maar hoe meer zonnepanelen u toevoegt aan uw installatie, hoe goedkoper de prijs per paneel.

 

Wat als ik meer zonne-energie opwek dan dat ik verbruik?

Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat uw overschot aan zonne-energie niet verloren gaat. Zo kunt u uw overschotten opslaan in een zogenoemde thuisbatterij, zodat u uw zonnestroom op een later moment kunt gebruiken. Daarnaast kunt u voorlopig nog gebruik maken van de salderingsregeling van de overheid, waarbij u de stroom die u van het net ontvangt kunt terugbetalen met uw overschotten aan zonne-energie.