Hoeveel kosten zonnepanelen in 2023?

Steeds meer mensen stappen af van fossiele brandstoffen en halen hun energie uit natuurlijke bronnen, zoals de zon. Hoewel zonnepanelen over het algemeen een flinke investering kunnen zijn, dragen ze op lange termijn bij aan een lagere energierekening en een schonere en duurzame wereld. Gelukkig gaat de groeiende populariteit van zonnepanelen hand in hand met een dalende aanschafprijs. Maar hoeveel betaalt u nou eigenlijk precies voor een nieuwe set zonnepanelen?

 

Aanschafprijs

De prijs van nieuwe zonnepanelen kan variëren tussen de €4.000 euro tot €12.000 euro of zelfs meer, inclusief de installatie en omvormer. De uiteindelijke aanschaf- en installatie prijs van zonnepanelen hangt af van een aantal belangrijke factoren, waaronder:

  • De hoeveelheid panelen
  • Merk & type zonnepanelen
  • Merk & type omvormer
  • Installatie
  • Bijkomende kosten (onderhoud, verzekering, etc.)

Al met al kun u een goede prijs inschatting maken door te kijken naar de prijs per Wattpiek (Wp). Dit is het energie vermogen dat wordt opgewekt door zonlicht om te zetten in stroom. Over het algemeen kosten zonnepanelen zo’n 1 tot 2 euro per Wp (gemiddeld €1,56 per Wp in 2022). Stel dat uw installatie een vermogen bevat van 4500 Wp (gemiddeld voor een huishouden van 4 personen), dan komt de aanschafprijs uit rond de €5000,- tot €8000,- euro, exclusief de kosten voor de omvormer, materialen en installatie. Alles inclusief kan dit oplopen tot zo’n €6000 – €9500 euro.

Goed om te weten is dat er in 2023 geen BTW meer wordt gerekend over zonnepanelen, wat flink kan schelen in de aanschafprijs. Om precies te weten hoe duur uw zonnepanelen installatie is, kunt u het best contact opnemen met onze experts.

 

Aantal zonnepanelen

Hoe meer zonnepanelen u op uw dak installeert, hoe duurder de aanschafprijs zal uitvallen. Logisch, want er komen ook meer materialen en installatiewerkzaamheden bij kijken. Voor een gemiddeld huishouden (gezin) kunt u rekenen op 7 à 8 zonnepanelen.

 

Merk zonnepanelen

Het merk van uw zonnepanelen kan ook een aardige invloed hebben op de aanschafprijs, en dit hoeft niet per se te betekenen dat de kwaliteit beter is. Laat u dus niet verleiden om te investeren in een populair merk, maar kies in plaats daarvan voor het type zonnepaneel dat het best aansluit bij uw situatie.

 

Installatie

De complexiteit van de installatie van zonnepanelen hangt voor een groot deel samen met het type dak. Zo is het vrij eenvoudig om zonnepanelen te installeren op een hellend dak, terwijl dit op een plat dak al lastiger wordt omdat de bevestigingsbeugels zo moeten worden geïnstalleerd dat de panelen in de juiste hellingshoek staan. Daarnaast wilt u dat de installatie wordt uitgevoerd door experts die weten wat ze aan het doen zijn, en ook expertise komt met een prijskaartje.

 

Bijkomende kosten

Naast de installatie kunt u ook kiezen voor het langdurig onderhoud van uw zonnepanelen. Over het algemeen zit de garantie van zonnepanelen inbegrepen bij de aanschafprijs, maar als u kiest voor meer onderhoud, waaronder het schoonmaken van de panelen, of bijvoorbeeld een extra verzekering, dan kunnen de bijkomende kosten oplopen.

 

Toekomstige kosten

Hoewel de aanschafprijs van zonnepanelen verder daalt en toegankelijker wordt voor consumenten, is er tegelijkertijd een stijging te zien in bijvoorbeeld transportkosten en grondstofprijzen. De hogere gasprijzen en de groeiende schaarste aan grondstoffen zorgen ervoor dat er ook de komende jaren nog prijsstijgingen worden verwacht.

In dat geval is het slim om nu te investeren in zonnepanelen, in plaats van het uit te stellen. Al met al vormen zonnepanelen een investering die u in korte tijd kunt terugverdienen. Onafhankelijkheid van de stijgende energieprijzen kan je op maandbasis al tientallen euro’s schelen, wat jaarlijks kan oplopen tot honderden euro’s.

 

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het uitkiezen van de juiste zonnepanelen voor uw situatie? Doe dan de dakscan op onze site of neem contact op met de experts van de Nederlandse Zonnepanelen Groep. We staan elke dag voor u klaar om u verder te helpen met uw vragen over zonne-energie en alles wat daarmee te maken heeft.

 

Veelgestelde vragen

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen hangt af van het type zonnepaneel, de hoeveelheid, het merk en de installatie. De gemiddelde prijs per zonnepaneel komt neer op zo’n €600,- per stuk. Over het algemeen geldt, hoe meer panelen u aanschaft, hoe lager de kosten per paneel.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft hangt af van het gemiddelde verbruik in uw huishouden. Hoe meer mensen er bij u wonen, hoe meer energie er verbruikt wordt en hoe meer panelen u nodig heeft om voldoende zonne-energie op te wekken om aan uw behoeften te voldoen. We helpen u graag verder met advies op maat.

 

Wat is het beste merk zonnepanelen?

Verschillende merken zonnepanelen hebben verschillende kwaliteiten. Het ene merk focust zich op voornamelijk op een modern en aantrekkelijk ontwerp, terwijl het andere merk meer waarde hecht aan een lange levensduur en bestendigheid tegen weersomstandigheden. Het beste merk zonnepanelen hangt af van uw eigen prioriteiten, uw budget en uw persoonlijke verbruik.

 

Hoe duur is de installatie van zonnepanelen?

Om zeker te zijn van een correcte installatie, is het belangrijk dat uw zonnepanelen worden geïnstalleerd door ervaren monteurs. Het is dan ook essentieel dat u niet teveel bespaart op uw installatie door een onervaren team in te huren. De prijs van de installatie van zonnepanelen zit geregeld inbegrepen in de aanschafprijs, maar dit verschilt per bedrijf. Neem contact op met de adviseurs van De Nederlandse Zonnepanelen Groep voor meer informatie of een offerte.