Hoe werkt de installatie van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om de kracht van de zon te benutten en duurzame energie op te wekken. Het installeren van zonnepanelen kan een onmogelijke taak lijken, maar met de juiste apparatuur en kennis verloopt de installatie eigenlijk vrij eenvoudig. In dit artikel gaan we stap-voor-stap door het installatieproces heen, zodat u precies weet wat u kunt verwachten bij de installatie van uw zonnepanelen.

 

Beoordeling en planning

De eerste stap bij de installatie van zonnepanelen is het beoordelen van de locatie en het plannen van de montage. Dit omvat het bepalen van de richting en hoek van het dak, de hoeveelheid zonlicht die het gebied ontvangt en de grootte van het systeem dat nodig is om aan de energiebehoefte van het pand en uw gemiddelde stroomverbruik te voldoen. Een professionele installateur zorgt van A tot Z voor een soepel en veilig installatieproces, waaronder al het voorwerk.

 

Dak voorbereiding

Het dak gaat door een nauwkeurig voorbereidingsproces voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Hieronder valt onder andere de schoonmaak van het dak. Daarnaast zorgt de installateur ervoor dat het dak structureel sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Het dak moet mogelijk ook worden versterkt als het niet sterk genoeg is.

 

Montage van de panelen

Zodra het dak is voorbereid, kunnen de zonnepanelen worden gemonteerd. Er zijn een paar verschillende manieren om zonnepanelen te monteren, maar de meest gebruikelijke methode is om beugels en rails te gebruiken die rechtstreeks in het dak geschroefd worden. Vervolgens bevestigt de monteur de zonnepanelen met klemmen op de rails.

 

Bedrading en omvormer

Na de montage van de zonnepanelen, zorgt de installateur voor de bedrading. Hiermee worden de panelen aan de omvormer bevestigd. De omvormer zet de gelijkstroom die door de panelen wordt opgewekt om in wisselstroom die in huis kan worden gebruikt. De bedrading loopt van de panelen naar de omvormer, die meestal in de buurt van uw meterkast wordt geïnstalleerd om de kabels zo kort mogelijk te houden. Hoe langer de kabels tussen de installatie, omvormer en de meterkast, hoe groter de kans dat er onderweg stroom verloren raakt.

 

Eindcontroles

Nadat de installatie is voltooid, wordt er een eindinspectie uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt. Dit omvat het controleren van de bedrading, het verzekeren dat de panelen daadwerkelijk stroom opwekken en dat de omvormer de opgewekte gelijkstroom juist omzet in bruikbare wisselstroom.

 

Hoe lang duurt de installatie van zonnepanelen?

Over het algemeen kan de installatie van zonnepanelen een dag in beslag nemen, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het systeem en de status van het dak en uw meterkast. Zo kan het moment van installeren worden uitgesteld als uw dak eerst moet worden verstevigd. Het is belangrijk om samen te werken met een gecertificeerde installateur die ervaring heeft met de installatie van zonnepanelen om ervoor te zorgen dat de klus veilig en efficiënt wordt uitgevoerd. Hoe weet u zeker dat uw installateur naar behoren werkt? Lees meer over keurmerken en certificeringen in dit artikel.

 

Hulp nodig?

Heeft u behoefte aan meer informatie over het installatie proces? Of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem contact op met de adviseurs van De Nederlandse Zonnepanelen Groep. We helpen u graag verder met meer informatie en advies op maat.