Hoe bent u zeker van een veilige installatie van uw zonnepanelen?

Nu u aan zonnepanelen denkt, hoe bent u van plan ze te laten installeren? U laat uiteraard niet iedereen zomaar op uw dak of in uw meterkast sleutelen zonder dat u weet of deze persoon daar wel geschikt voor is. Maar hoe weet u zeker dat u met de juiste installateur werkt? En hoe bent u verzekerd van een veilige en juiste installatie van de zonnepanelen op uw dak? In dit artikel leggen we u uit waar u op moet letten bij het uitkiezen van een partij voor het installeren en onderhouden van uw zonnepanelen. Wilt u graag advies op maat? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Wij helpen je graag verder.

 

Zonnepanelen en veiligheidsrisico’s

Zonnepanelen worden over het algemeen beschouwd als een veilige en betrouwbare manier om elektriciteit op te wekken voor uw woning. Maar zoals bij elk type elektrische installatie, zijn er enkele veiligheidsoverwegingen waar rekening mee gehouden moet worden. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsfactoren die komen kijken bij het installeren van zonnepanelen:

 

Elektrische veiligheid

Zonnepanelen wekken elektriciteit op, dus het is belangrijk om te werken met een gekwalificeerde en gediplomeerde elektricien die het systeem correct kan installeren. Deze persoon moet ervoor kunnen zorgen dat de installatie voldoet aan alle relevante elektrische veiligheidscodes en normen.

 

Structurele veiligheid

Zonnepanelen worden op uw dak gemonteerd, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het dak sterk genoeg is om het gewicht van de panelen te dragen. Een gecertificeerde zonnepaneel installateur zal de structurele integriteit van uw dak evalueren voordat de panelen worden geïnstalleerd.

 

Brandveiligheid

Zoals elk elektrisch systeem kunnen zonnepanelen mogelijk brand veroorzaken als ze niet correct zijn geïnstalleerd. Daarom is het belangrijk om de installatie te laten uitvoeren door een bevoegde professional die de juiste installatie- en veiligheidsprotocollen begrijpt.

 

Onderhoudsveiligheid

Zonnepanelen hebben zeer weinig onderhoud nodig. Toch is het belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en het systeem periodiek te laten inspecteren door een erkende professional om er zeker van te zijn dat het naar behoren functioneert.

 

De juiste certificeringen en keurmerken

Om er zeker van te zijn dat uw installatie door een professional wordt uitgevoerd, kunt u letten op specifieke certificeringen en kwaliteitswaarborgen die het bedrijf in bezit heeft. De legitimiteit van deze certificeringen en waarborgen kunt u altijd nagaan bij de certificerende instantie. Zo kunt u bijvoorbeeld zien of een installateur is aangesloten bij InstallQ, een van de grootste kwaliteitswaarborger binnen de installatiesector in Nederland.

Voor keurmerken specifiek gericht op het installeren van zonnepanelen kunt u terecht bij Zonnekeur en Holland Solar. Is uw installateur aangesloten bij een of beide partijen? Dan weet u zeker dat uw zonnepanelen duurzaam, veilig en correct worden geïnstalleerd.

 

Voorbereiding is het halve werk

De installatie van zonnepanelen heeft de nodige voorbereiding nodig. U weet dat u samenwerkt met een goede partij als deze eerst langskomt voor een zogenoemde schouwing. Hierbij wordt er gekeken naar de staat van uw dak en meterkast en wordt er samen met u overlegd over de plaatsing en aansluiting van de omvormer en de bekabeling. Tijdens de schouwing wordt er een risicoanalyse uitgevoerd, welke een beeld geeft van specifieke voorzorgsmaatregelen die nodig zijn voor een veilige installatie.

 

Houd altijd een oogje in het zeil

Als huiseigenaar bent u medeverantwoordelijk voor het werk aan uw woning. Het is daarom goed om te weten dat een zonnepaneel nooit met een ladder op uw dak gebracht mag worden. In plaats daarvan gebruiken installateurs een lift of steiger. Als u merkt dat de veiligheid van de installateur of de kwaliteit van uw installatie in het geding is, kunt u monteurs daar altijd op aanspreken of belt u met het verantwoordelijke installatiebedrijf.

 

Hulp nodig?

Heeft u meer vragen over de kwaliteit en veiligheid van uw installatie? Of bent u benieuwd hoe we er bij NLZG voor zorgen dat u de beste service en producten ontvangt? Neem vrijblijvend contact op met de adviseurs van De Nederlandse Zonnepanelen Groep en ontvang informatie en advies op maat.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een betrouwbare zonnepanelen installateur?

Werkt u samen met een adviesbureau voor uw zonnepanelen zoals De Nederlandse Zonnepanelen Groep? Dan zorgen zij ervoor dat uw panelen worden geïnstalleerd door een professioneel installatiebedrijf. Kiest u zelf een installateur? Let er dan op dat deze in het bezit is van certificeringen en keurmerken die de veiligheid en kwaliteit van de werkzaamheden kunnen garanderen.

 

Waar wordt op gelet bij de installatie van zonnepanelen?

De installatie van zonnepanelen komt niet zonder risico’s. Tijdens de montage moet er streng worden gelet op de elektrische veiligheid, de structurele veiligheid, brandveiligheid en onderhoudsveiligheid.

 

Wat zijn erkende keurmerken voor een veilige installatie van zonnepanelen?

InstallQ is een van de grootste partijen als het gaat om kwaliteitscertificeringen voor installatiebedrijven. Daarnaast zijn de partijen Zonnekeur en Holland Solar specifiek gefocust op de veilige en kwalitatieve installatie van zonnepanelen.