Wat gebeurt er precies tijdens een dakscan?

Overweegt u om zonnepanelen op uw dak te plaatsen? Dan is het belangrijk om te weten of uw dak wel geschikt is voor zonnepanelen en wat de beste plaatsingsmogelijkheden zijn. Hiervoor kunt u een dakscan laten uitvoeren. Maar wat houdt zo’n dakscan eigenlijk in? In deze blog leggen we het uit.

 

Wat is een dakscan?

Een dakscan is een analyse van uw dak om te bepalen of het geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Tijdens een dakscan wordt er gekeken naar de volgende zaken:

  • Beschikbaar dakoppervlak: er wordt gekeken naar de grootte van uw dak en de beschikbare ruimte voor zonnepanelen.
  • Oriëntatie en hellingshoek van het dak: de optimale oriëntatie van een dak voor zonnepanelen is op het zuiden gericht en onder een hoek van 30 tot 40 graden. Als uw dak hiervan afwijkt, wordt er gekeken naar de beste plaatsingsmogelijkheden.
  • Schaduwwerking: er wordt gekeken naar eventuele obstakels die schaduw op het dak werpen, zoals bomen, schoorstenen of andere gebouwen. Schaduw kan namelijk invloed hebben op de efficiëntie van de zonnepanelen.
  • Draagkracht van het dak: er wordt gekeken naar de draagkracht van het dak om te bepalen hoeveel zonnepanelen er maximaal op geplaatst kunnen worden.

 

Hoe werkt een dakscan?

Een dakscan wordt vaak uitgevoerd door een installateur van zonnepanelen of een gespecialiseerd bedrijf. De installateur of het bedrijf komt bij u langs om het dak te bekijken en te meten. Hierbij worden vaak drones of satellietbeelden gebruikt om het dakoppervlak van bovenaf te bekijken. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van speciale software om de beste plaatsingsmogelijkheden te berekenen.

Op basis van de bevindingen wordt er een advies uitgebracht over de geschiktheid van het dak voor zonnepanelen en de beste plaatsingsmogelijkheden. Ook wordt er vaak een kostenraming gegeven voor de installatie van de zonnepanelen.

 

Waarom is een dakscan belangrijk?

Een dakscan is belangrijk om te bepalen of uw dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen en om de beste plaatsingsmogelijkheden te bepalen. Zo voorkomt u dat u zonnepanelen plaatst op een dak dat niet geschikt is, waardoor u uiteindelijk niet het maximale rendement haalt uit uw investering. Ook voorkomt u eventuele schade aan uw dak door de installatie van zonnepanelen die te zwaar zijn voor de draagkracht van het dak.

Een dakscan geeft je inzicht in de geschiktheid van uw dak en de beste plaatsingsmogelijkheden, zodat u optimaal kunt profiteren. Op onze website kunt u eenvoudig en snel gebruik maken van onze digitale dakscan. Door uw adres in te voeren en op “volgende” te klikken, kunnen wij zien of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en stellen we een offerte op gebaseerd op de uitkomsten.

 

Hulp nodig?

Wilt u liever direct met een van onze adviseurs spreken over de mogelijkheden van zonnepanelen voor uw dak? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts. We duiken samen met u in de specificaties van uw dak en uw wensen, en op basis daarvan voorzien we u van advies op maat.