Belangrijke keurmerken voor zonnepanelen: Waar moet u op letten?

Met de groeiende populariteit van zonne-energie en de toenemende vraag naar zonnepanelen, is het essentieel voor consumenten om te weten waar ze op moeten letten bij het kiezen van hoogwaardige en betrouwbare zonnepanelen. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het evalueren van de kwaliteit en prestaties van zonnepanelen zijn keurmerken en certificeringen. In deze blog zullen we enkele van de belangrijkste keurmerken en certificeringen voor zonnepanelen bespreken, evenals waar u op moet letten bij het maken van uw keuze.

 

 

IEC 61215 en IEC 61730

Een van de meest prominente certificeringen voor zonnepanelen zijn de IEC 61215 en IEC 61730 normen. Deze internationale normen, uitgegeven door de International Electrotechnical Commission (IEC), stellen de eisen vast voor het ontwerp en de prestaties van fotovoltaïsche (PV) modules, inclusief zonnepanelen. Ze omvatten strenge testen en evaluaties om ervoor te zorgen dat zonnepanelen voldoen aan de vereiste veiligheids- en prestatienormen. Zonnepanelen die voldoen aan deze normen hebben aangetoond dat ze betrouwbaar zijn en goed presteren.

 

TÜV-certificering

Een andere belangrijke certificering om op te letten is de TÜV-certificering. TÜV Rheinland is een onafhankelijke certificeringsinstantie die zonnepanelen test op kwaliteit, veiligheid en prestaties. Deze certificering wordt wereldwijd erkend en is een indicatie dat zonnepanelen voldoen aan strenge normen en betrouwbaar zijn. Het TÜV-keurmerk is een waardevol teken van kwaliteit en kan consumenten helpen bij het selecteren van betrouwbare zonnepanelen.

 

CE-markering

Hoewel de CE-markering niet specifiek gericht is op zonnepanelen, is het nog steeds een belangrijke indicator dat het product voldoet aan de basis veiligheidsnormen volgens de Europese regelgeving. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan de vereisten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Hoewel het geen gedetailleerde evaluatie van de kwaliteit van de zonnepanelen omvat, biedt het wel een basisniveau van vertrouwen in de veiligheid en betrouwbaarheid ervan.

 

Solar Keymark

Voor thermische zonnecollectoren en zonneboiler systemen is de Solar Keymark een belangrijk Europees keurmerk. Het wordt uitgegeven door het European Solar Thermal Industry Federation (ESTIF) en certificeert producten volgens Europese normen voor prestaties en kwaliteit. De Solar Keymark is een waardevolle indicator dat het zonneboilersysteem getest en gecertificeerd is volgens strikte normen en betrouwbaar is voor warmwaterproductie.

 

 

Waar moet u op letten bij het uitkiezen van uw zonnepanelen?

Overweegt u om zonnepanelen aan te schaffen? In dat geval is het verstandig om te weten waar u op moet letten. Hieronder vindt u een lijst met belangrijke aspecten om rekening mee te houden wanneer u een keuze maakt tussen verschillende merken zonnepanelen.

 

Efficiëntie: De efficiëntie van zonnepanelen is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het rendement van de panelen geeft aan hoeveel zonne-energie effectief kan worden omgezet in elektriciteit. Hoe hoger de efficiëntie, hoe meer elektriciteit er kan worden opgewekt met dezelfde hoeveelheid zonlicht. Consumenten moeten streven naar zonnepanelen met een hoog rendement om de energieopbrengst te maximaliseren.

 

Garantie: Het is essentieel om de garantievoorwaarden van de fabrikant te controleren. Let op zowel de productgarantie als de vermogensgarantie. Een goede garantie beschermt de investering van consumenten en geeft vertrouwen in de duurzaamheid van de panelen. Een typische productgarantie kan bijvoorbeeld 10 jaar zijn, terwijl een vermogensgarantie van 25 jaar aangeeft dat de panelen gedurende die periode een bepaald vermogensniveau zullen behouden.

 

Kwaliteit: Kies voor zonnepanelen van gerenommeerde fabrikanten die voldoen aan internationale normen en certificeringen. Dit verzekert consumenten van de kwaliteit, betrouwbaarheid en prestaties van de panelen. Het is raadzaam om te kiezen voor fabrikanten die al enige tijd actief zijn in de industrie en een bewezen staat van dienst hebben.

 

Installateur: Kies een professionele en gecertificeerde installateur om de zonnepanelen te installeren. Een ervaren installateur zorgt voor een correcte installatie, maximale prestaties en inachtneming van de veiligheidsvoorschriften. Vraag naar de ervaring en certificering van de installateur om ervoor te zorgen dat het installatieproces soepel verloopt.

 

Prijskwaliteitverhouding: Vergelijk verschillende merken en modellen van zonnepanelen op basis van prijs, kwaliteit en prestaties. Het is belangrijk om te streven naar een goede balans tussen de prijs en de kwaliteit van de zonnepanelen. Een lagere prijs kan aantrekkelijk lijken, maar het is belangrijk om niet te bezuinigen op kwaliteit en betrouwbaarheid.

 

 

Hulp nodig?

Bij het kiezen van zonnepanelen is het raadzaam om te letten op keurmerken en certificeringen die de kwaliteit en betrouwbaarheid van de panelen waarborgen. Certificeringen zoals de IEC 61215, IEC 61730, TÜV-certificering, CE-markering en Solar Keymark zijn waardevolle indicatoren van kwaliteit en prestaties. Consumenten moeten ook letten op efficiëntie, garantievoorwaarden, kwaliteit van de fabrikant, ervaring van de installateur en de prijs-kwaliteitverhouding. Door al deze factoren zorgvuldig af te wegen, kunnen consumenten hoogwaardige en betrouwbare zonnepanelen selecteren die voldoen aan hun specifieke behoeften en een duurzame investering zijn op lange termijn.

Mocht u niet zeker zijn van uw keuze, dan kunt u natuurlijk contact opnemen met experts binnen de zonne-energiebranche. U kunt naast de dakscan op onze website altijd contact opnemen met een van de adviseurs van de Nederlandse Zonnepanelen Groep voor advies op maat.