Alles wat u moet weten over salderen

In 2004 werd door de Nederlandse overheid de zogenoemde “salderingsregeling” in het leven geroepen om de verkoop van zonnepanelen te stimuleren. Destijds waren zonnepanelen nog erg duur en maakten weinig huishoudens er gebruik van. Sinds de invoering van de salderingsregeling is het opwekken van zonne-energie een stuk aantrekkelijker geworden. Maar wat houdt salderen nu precies in? En waarom is het zo’n voordelige regeling voor zonnepaneel-bezitters? U leest het in dit artikel.

 

Wat is salderen?

Als u zelf duurzame energie opwekt, komt het voor dat u meer opwekt dan dat u nodig heeft. Immers, het is bijna onmogelijk om uw energieverbruik perfect te balanceren met de hoeveelheid stroom die op dat moment binnenkomt via uw zonnepanelen. Het overschot dat u niet gebruikt wordt teruggeleverd aan het openbare net. Omdat u hoogstwaarschijnlijk zelf ook nog stroom afneemt van het openbare net, wordt de stroom die u teruglevert door uw energieleverancier afgetrokken van de geleverde energie. Zo betaalt u dus uw uw netstroom met uw zonne-energie.

Tegenwoordig staat de hoeveelheid die u aan uw leverancier moet salderen niet meer vastgelegd in de wet. In plaats daarvan maakt u afspraken direct met uw energieleverancier. De energie die u afneemt bij uw leverancier is de hoeveelheid opgewekte energie die u terug levert. Levert u meer terug dan u van het net gebruikt? Dan kunt u in aanmerking komen voor een terugleververgoeding.

 

Salderen tot 2025

Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling voor huishoudens en kleine bedrijven  langzaam afgebouwd. Dit betekent dat u per jaar minder vergoeding krijgt voor de stroom die u teruglevert, waardoor de terugverdientijd van uw zonnepanelen langer wordt. Vanaf 2031 vervalt de salderingsregeling volledig en kunt u geen vergoeding meer krijgen voor het overschot aan stroom dat u opwekt. In de offertes van NLZG wordt al rekening gehouden met het afbouwen van de salderingsregeling, in de opbrengstberekening.

 

Let op: de beslissing voor het afschaffen van de salderingswet is nog een voorstel. De uiteindelijke beslissing kan dus nog veranderen. 

 

Wat te doen zonder salderingsregeling?

Omdat u na de afschaffing van de salderingsregeling geen vergoeding meer krijgt voor uw overschot aan opgewekte stroom, is het een goed idee om naar alternatieve oplossingen te zoeken om zo veel mogelijk van uw stroom te gebruiken. Meer hierover lees je in dit artikel, maar hier alvast wat tips om mee te beginnen:

  • Zet overdag de vaatwasser of wasmachine aan.
  • Verdeel het gebruik van uw vaatwasser en wasmachine over de dag in plaats van ze tegelijkertijd aan te zetten.
  • Heeft u een elektrische warmtepomp? Verwarm uw water dan als de zon schijnt.
  • Richt uw panelen op het oosten of westen, zodat u de meeste zon vangt als u thuis bent in de ochtend en namiddag.
  • Investeer in een thuisbatterij die in capaciteit kan groeien.

 

 

Hulp nodig?

Wilt u meer weten over de huidige salderingsregeling en wat te doen als deze regeling wordt afgeschaft? Neem contact op met de experts van De Nederlandse Zonnepanelen Groep voor advies op maat.

 

Veelgestelde vragen

Wat houdt de salderingsregeling in?

Door middel van de salderingsregeling kunt u uw overschot aan opgewekte zonnestroom terugleveren aan uw energieleverancier. Omdat u hoogstwaarschijnlijk zelf ook nog stroom afneemt van het openbare net, wordt de stroom die u teruglevert door uw energieleverancier afgetrokken van de geleverde energie.

 

Wanneer wordt de salderingsregeling afgebouwd?

De Nederlandse Overheid heeft besloten om vanaf 2025 een afbouw van de salderingsregeling in te luiden. De regeling wordt stap-voor-stap afgebouwd, en hoogstwaarschijnlijk vanaf 2031 volledig afgeschaft.

 

Hoe haalt ik het meest uit mijn stroom zonder de salderingsregeling?

Als de salderingsregeling vervalt, moet u een alternatieve optie vinden voor het gebruik van uw overschot aan zonne-energie. Zo kunt u uw overschot opslaan in een thuisbatterij voor later gebruik, of kunt u uw elektrische apparaten gebruiken wanneer de energie-opwekking het hoogt is.