Alles wat u moet weten over omvormers

Het gebruik van een omvormer is onlosmakelijk verbonden aan zonnepanelen. Maar waar hebben we het nu precies over wanneer we spreken over omvormers? En hoe draagt een omvormer bij aan het opwekken van zonne-energie? U leest het allemaal in dit artikel.

 

Wat is een omvormer?

Wanneer elektriciteit zich voortbeweegt, gebeurt dit in een bepaalde trilling of frequentie. Deze frequentie wordt uitgedrukt in Hertz (Hz) en staat voor de snelheid waarmee spanning van potentiaal wisselt. Deze spanning wordt uitgedrukt in Volt (V). Een omvormer is een elektrisch apparaat dat energie kan ‘omzetten’ van een type naar een ander type stroom. Hierbij wordt de frequentie (Hz) van de energie aangepast en kan onbruikbare stroom worden omgezet in bruikbare stroom.

Dit is onder andere noodzakelijk voor het gebruik van zonne-energie. De stroom die binnenkomt via uw zonnepanelen wordt ook wel ‘gelijkstroom’ (DC) genoemd. Het voltage van dit type stroom ligt over het algemeen rond de 30 V tot 40 V. De zogenoemde ‘wisselstroom’ (AC) die thuis uit onze stopcontacten komt, ligt in Europa rond de 230v/50 Hz. Om ervoor te zorgen dat de stroom die we opwekken op dezelfde frequentie komt als de stroom die we gebruiken, hebben we een omvormer nodig.

 

Hoe werkt een omvormer?

De spanning die binnenkomt via zonnepanelen is over het algemeen niet direct te gebruiken. Hoewel een gloeilamp kan functioneren op gelijkstroom, hebben we voor een wasmachine of vaatwasser een hoger voltage nodig in de vorm van wisselstroom. Uw omvormer zet de binnenkomende gelijkstroom eerst om in een soort basis wisselspanning. Daarna wordt deze sinus-vormige wisselstroom omgezet in spanning die iets boven de gebruikelijke netspanning ligt. Dit om ervoor te zorgen dat de opgewekte stroom ook weer kan worden teruggeleverd aan het net. Al met al zorgt een omvormer voor de volgende processen:

 

 

Het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom

Om ervoor te zorgen dat de zonne-energie die binnenkomt in uw zonnepanelen gebruikt kan worden voor uw waterkoker of vaatwasser, moet de inkomende gelijkstroom worden omgezet in bruikbare wisselstroom.

 

 

Tracken van het “Maximum Power Point” (MPP)

De energie die wordt opgewekt door uw zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de stralingsintensiteit en de buitentemperatuur. Omdat deze waarden continue veranderen, moet de omvormer het zogenoemde “Maximum Power Point” (MPP) bewaken. Hiermee zorgt de omvormer ervoor dat er op elk moment van de dag het maximale vermogen wordt opgewekt door de zonnepanelen.

 

 

Bescherming tegen gebreken

Met het gebruik van elektriciteit gaat er wel eens iets mis. En mocht dat het geval zijn, dan zorgt ze omvormer ervoor dat het probleem direct gesignaleerd wordt. Daarnaast wordt er bij problemen met het elektriciteitsnet voor gezorgd dat de installatie onmiddellijk wordt gescheiden van het net om beschadigingen te voorkomen.

 

Connectie met tracking apps

Het wordt steeds makkelijker om zelf uw elektriciteit opbrengsten en uitgaven te volgen, bijvoorbeeld via applicaties op uw telefoon of tablet. Om ervoor te zorgen dat de juiste data op de juiste plek terechtkomt, verzamelt de omvormer alle relevante informatie en zet deze om in een bestandstype dat de data van uw zonnepanelen installatie kan visualiseren.

 

 

Verschillende soorten omvormers

Het type omvormer wordt afgestemd op het type zonnepanelen installatie op uw dak om ervoor te zorgen dat de stroom juist wordt omgezet en optimaal wordt gebruikt. Elke omvormer heeft een beperkt bereik, welke een maximale hoeveelheid ingangsspanning en ingangsvermogen aankan. Het aantal of type zonnepanelen op uw dag beslissen welk type omvormer u nodig heeft. Voegt u op een later moment meer zonnepanelen aan uw bestaande installatie toe? Dan moet er een nieuwe omvormer worden geïnstalleerd die de extra hoeveelheid ingangsspanning aankan.

Momenteel zijn er drie type omvormers die worden gebruikt bij de installatie van zonnepanelen, waaronder:

  • Seriële omvormers
  • Parallelle omvormers
  • Hybride omvormers

Bij een seriële omvormer zijn alle zonnepanelen aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat, als er één paneel minder goed werkt door een defect, het invloed heeft op de gehele opbrengst zonne-energie. Als de kans klein is dat 1 paneel in de schaduw komt te liggen of extra gevoelig is voor schade, dan wordt er meestal een seriële omvormer geïnstalleerd.

Bij en parallelle omvormer wordt elk individueel paneel apart geregeld. Als er in dat geval één paneel minder goed functioneert, heeft dat geen invloed op de overige panelen. Als een gedeelte van de panelen in de schaduw staat, dan is het slim om een parallelle omvormer te installeren.

Een hybride omvormer zet net als een seriële en parallelle omvormer gelijkstroom om in wisselstroom. Als extra functie kan een hybride omvormer stroom opslaan in een thuisbatterij. Verbruikt u minder dan u opwekt? Dan wordt de stroom bewaard in een accu. U kunt dan op een later moment, wanneer uw verbruik hoger is, gebruik maken van de opgeslagen stroom uit uw accu. Hierdoor wordt de stroom die u opwekt altijd optimaal benut, en hoeft u zich geen zorgen te maken over saldering.

 

 

Hoe duur is een omvormer?

De prijs van een omvormer is afhankelijk van de hoeveelheid en het type zonnepanelen op uw dak. Normaliter kost een omvormer voor 12 zonnepanelen tussen de €700 en €1200 euro, inclusief installatie. Deze prijs hangt uiteraard af van de kwaliteit, het merk en het type omvormers. Over het algemeen zijn string omvormers de goedkoopste optie.

 

 

Hulp nodig?

Wilt u meer weten over omvormers en hun werking? Of bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen met uw eigen zonnepanelen? Doe de dakscan op onze website of neem contact op met één van onze medewerkers. We helpen u graag verder!

 

Veelgestelde vragen

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een elektrisch apparaat dat de door zonnecellen opgewekte gelijkstroom omzet in wisselstroom, welke je kunt gebruiken voor je huishoudelijke apparaten.

 

Wat is een micro-omvormer?

Een micro-omvormer doet hetzelfde als een normale omvormer: het omzetten van opgewekte gelijkstroom in wisselstroom. Een micro-omvormer is een stuk kleiner dan een normale omvormer, en wordt direct op een zonnepaneel geplaatst, in plaats van tussen de meterkast en de zonnepanelen installatie.

 

Hoe duur is een omvormer?

De prijs van een omvormer is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het merk, het type en de algemene kwaliteit. Daarnaast heeft het aantal zonnepanelen in uw installatie ook invloed op de prijs. Immers, hoe meer zonnepanelen, hoe meer stroom de omvormer moet verwerken en hoe meer capaciteit het nodig heeft. Een gemiddelde omvormer kost rond de €100,- euro per zonnepaneel. Een installatie met 12 panelen komt zo uit op een prijs tussen de €700,- en €1200,- euro.