5 Tips om zoveel mogelijk uit uw zonne-energie te halen

Zonnepanelen brengen een hoop voordelen met zich mee. Niet alleen bent u minder of helemaal niet meer afhankelijk van uw energieleverancier, u bespaart er ook een hoop geld mee. Van de zonne-energie die u opwekt, wordt ongeveer 30 procent direct gebruikt voor de elektriciteit in uw huis. Dit ligt voornamelijk aan het feit dat de meeste stroom overdag wordt opgewekt terwijl u uw elektriciteit zoals verlichting en televisies voornamelijk ‘s avonds gebruikt.

Normaliter kunt u dit overschot aan zonne-energie terugleveren aan uw energieleverancier, waar u energie van het net voor terugkrijgt. Dit proces heet salderen. Dat klinkt als een prima oplossing voor uw overschot, maar vanaf 2025 gaat dit veranderen en kunt u per jaar minder salderen. Vanaf 2031 wordt de salderingsregeling zelfs volledig afgeschaft. In dit artikel leest u hoe u ervoor zorgt dat u zoveel mogelijk uit uw opgewekte energie haalt.

 

Zet de wasmachine of vaatwasser overdag aan

De beste manier om alles uit uw opgewekte stroom te halen is door de energie direct te gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt en omgezet. Zorg er daarom voor dat u de apparaten die veel energie verbruiken, zoals de wasmachine, droger of vaatwasser, overdag laat draaien. Dit kan uw verbruik omhoog krikken van 30 procent naar ca. 36 procent. Goed om te weten is dat het eerste uur van uw wasprogramma de meeste stroom nodig heeft. Plan de start van uw wasbeurt dus in rond het middaguur. De meeste vaatwassers en wasmachines hebben een timer functie, waarmee u het startmoment op een specifiek tijdstip kunt plannen.

 

Zet uw apparaten niet tegelijkertijd aan

Vermijd het gebruik van energievretende apparatuur tegelijkertijd. Als u uw vaatwasser, wasmachine en droger tegelijkertijd laat draaien, kan het zijn dat u juist meer energie verbruikt dan dat u op dat moment opwekt. Verspreid het gebruik in plaats daarvan over de dag heen, zodat de opgewekte stroom in balans blijft met het verbruik.

 

Verwarm uw water met uw elektrische warmtepomp boiler als de zon schijnt

Heeft u een elektrische warmtepomp? Zorg er dan voor dat het water dat u ‘s ochtends of ‘s avonds wilt gebruiken voor een bad of douche overdag al wordt opgewarmd. Op deze manier kunt u uw stroomverbruik vergroten van 30 tot wel 40 of zelfs 50 procent. Ook dit kan, net als bij moderne vaatwassers en wasmachines, worden ingesteld door middel van een tijdklok.

Of je kunt een smart grid versie kiezen die samen met je zonnepanelen systeem werkt.

 

Zorg dat uw panelen op het oosten of westen gericht kunnen worden geïnstalleerd

Heeft u nog geen zonnepanelen, maar moeten deze nog worden geïnstalleerd? In dat geval kunt u meer balans brengen in uw opgewekte en gebruikte stroom door de positie van uw panelen naar het oosten of westen te richten in plaats van het zuiden. De meeste zonneschijn valt dan ‘s ochtends en ‘s middags, in plaats van midden op de dag (12:00 uur), wanneer u de minste elektriciteit verbruikt. Door uw panelen in deze positie te laten installeren kunt u uw verbruik verhogen met zo’n 3 tot 6 procent. Twijfel tussen oost en west? Kies meer panelen op west dan op oost, want in de namiddag is u consumptie hoger dan in de ochtend.

 

Investeer in een thuisbatterij om uw zonne-energie op te slaan

Een thuisbatterij of thuisaccu is een handige manier om opgewekte stroom op te slaan en deze op een later moment te gebruiken. Zo kunt u uw zonnestroom verbruik verhogen van 30 procent naar zo’n 60 procent. Goed om te weten is dat een thuisbatterij over het algemeen te klein is om in de zomer alle stroom die u niet verbruikt op te slaan. En meestal is er in de winter niet genoeg opwekking om uw batterij mee op te laden. Een thuisbatterij is dus niet dé oplossing om al uw overtollige stroom in op te slaan. Een thuisbatterij kost gemiddeld €4.000 tot €5.000 euro, en is daarom ook een flinke investering die aardig wat tijd nodig heeft om terugverdiend te worden.

Er is geen ideale oplossing

Helaas bestaat er nog geen ideale oplossing om al uw opgewekte stroom ook 100 procent te verbruiken. Maar dat betekent niet dat u de bovenstaande opties niet uit hoeft te proberen. Immers, hoe meer u van uw zelf opgewekte energie verbruikt, hoe minder u elektriciteit u afneemt van het net en hoe lager uw energierekening wordt.

Heeft u vragen over hoe u het meest uit uw zonne-energie kunt halen? Of bent u geïnteresseerd in een nieuwe set panelen voor op uw eigen dak? Neem contact op met een van onze adviseurs. We helpen uw graag verder!

 

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met salderen?

De door de overheid ingestelde salderingsregeling zorgt ervoor dat mensen met zonnepanelen hun overschot aan zonne-energie kunnen terugleveren aan het net. De opbrengst wordt dan verrekend met de stroom die u van het net gebruikt. Zo betaalt u dus voor uw netstroom met uw opgewekte zonnestroom.

 

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij of thuisaccu is een apparaat dat uw overschot aan zonne-energie opslaat om op een later moment te gebruiken. Dit is een ideale oplossing om alles uit uw zonne-energie te halen zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025.

 

Hoe haal je het meest uit je zonnepanelen?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om zo veel mogelijk uit uw zonne-energie te halen. Zo kunt u uw energie terugleveren aan het net via de salderingsregeling of u slaat de energie die u niet direct gebruikt op in een thuisbatterij. Daarnaast kunt uw vaatwasser en wasmachine laten draaien of uw warmtepomp boiler opwarmen op het moment dat de zon instraling het hoogst is.